|

Recension: Pigg femtioårig revytradition fortsätter leverera

Det går livat till vid äldreboendet i Vörå. Markus Påhls visar hur stoldans egentligen ska se ut. Zoom
Foto: Johan Strand

Det går livat till vid äldreboendet i Vörå. Markus Påhls visar hur stoldans egentligen ska se ut.

Ojämn men absolut sevärd. Snygga sångnummer, vild koreografi och skojfrisk spelglädje i jubileumsrevyn SpExit.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vörå uf:s revyteam är mitt i livet och firar den femtionde revyn i ordningen. Den första bar namnet Drömmarnas dans medan årets uppsättning bär det mera modernt klingande namnet SpExit, och spexigt värre blir det under kvällens lopp.

Gänget inleder starkt med ett roligt och snyggt producerat videoklipp där hela ensemblen samlas, eller snarare föses ihop, i Niklas Svartbäcks bil. I Vörå city hittas också Vörå-Stina och suputen Seppo som passar på att få lift.

Stämningen är uppskruvad när gänget äntligen girar in på scenen till publikens jubel. Ett verkligt stiligt och tjusigt sätt att inleda en revy anno 2019. Men om revyn inleds med buller och bång så svalnar emotionerna lite under första aktens gång, viljan och spelglädjen är tydlig men i ett flertal sketcher saknas en klar poäng och de glider snabbt ner i glömskans dimma.

Men de nummer som funkar är å andra sidan mycket bra vilket gör att helheten lyfts upp.

Annons
Nämnas bör MajLis & GunLis i Niklas Svartbäcks och Victor Ohlis tappning, ett par vassa men aningen vimsiga damer som figurerat i tidigare revyer. Oravais får sig som sig bör en släng med sleven, en kär tradition som hör till. Nämnda Vörå-Stina, Victor Ohlis kvinnliga alter ego, bjuder upp till tre rätters middag serverad på de båda inhemska språken. Förrätten blir en lekfull esileikki och lövbiffen en rejäl rakkauspihvi.

Andra akten sprakar loss med Båckfunk och plötsligt ter inte livet som ålderstigen pensionär sig som alltför ruskig. Ensemblen bjuder på en hejdundrande snyggt koreograferad dans till Bruno Mars’ låt
Uptown Funk. Det viftas med gåstolar, innetofflorna flyger omkring och lårbenen hotar att knäckas av kullerbyttor och breakdance.

Markus Påhls visar prov på sköna moves och bröderna Emil och Axel Nyqvist hänger sig åt dansens virvlar. Efter den dansanta inledningen följer På pänken där vi hittar Seppo (Svartbäck), välbekant för den trogna revypubliken.

SpExit – Revy nr 50 since 1958

  • Vörå uf
  • Regi: Isa Lindgren-Backman
  • Produktion: Vörå uf ´s revyteam 2019
  • Rekvisitörer: Jonathan Nyman, Markus Markkula, Jakob Jakas, Andreas Lönnvik
  • Ljud & ljus: Johnny Dahlin och Joakim Engstrand
  • Video producerad av: Robin Bokull Productions
  • Dräkter/sömmerska: Lilla Syateljén och 7 A i Tegengrenskolan
  • Aktörer: Victor Ohlis, Emil Nyqvist, Fanny Hästbacka, Axel Nyqvist, Nathalie Nyman, Nina Nickull, Kurt
  • Smeds, Frida Backlund, Markus Påhls, Niklas Svartbäck, Tobias Backlund
 

Transvestiten Ohlis råkar gå förbi stackars Seppo som numera får titulera bänken som hans enda hem och använda kommunbladet som skydd för kylan. Men det hindrar honom inte från att berätta om sina senaste bravader som även inkluderar dryckesbrodern Yrjö samt ett mystiskt besök vid sängkammarfinskans högborg Härmän kuntokeskus.

Detta är onekligen en av kvällens höjdpunkter. I sketchen Julfrid experimenterar gänget med fysisk teater och resultatet är roande med snudd på rörigt. Eftersom det händer så mycket på scenen hinner jag inte med i textläsningen som kompletterar intermezzot.

Möjligen kunde detta avhjälpas med mera volym i mickarna? Singel Stefan (Ohlis) söker ännu oförtrutet efter kärleken i sketchen Tjärlejtchin (åvakärveedri). Eller kärlek och kärlek, det räcker väl om det finns ett visst mått med snusk, gärna ett ganska digert mått om man tolkar Stefan rätt. Han bor fortfarande med sin mamma ja, eller egentligen bor hon numera med honom. Han är ju ändå en stor pojke som matar frassen själv. Men om kärleken inte finns i hembygderna så måste man röra på sig och söka annorstädes.

Så Stefan styr kosan mot Turkiet, väl utrustad med gravade laxsmörgåsar i fickan. Vad kan då gå fel? Ingen österbottnisk revy är numera komplett utan ett vargnummer och det levereras snyggt av Fanny Hästbacka och Nathalie Nyman. Hästbacka sjunger för övrigt imponerande vackert och har en intensiv scennärvaro.

Musiknumren är överlag väldigt stiliga och jag anar att regissör Lindgren-Backman skickligt coachat och hjälpt talangerna att utvecklas. Detta är en jubileumsrevy med spelglädje och entusiasm. Ojämn i fråga om materialet ja, men absolut sevärd.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan