VM-silver för två år sedan, OS-brons förra vintern. Krista Pärmäkoski har de senaste säsongerna lyckats utmärkt i skiathlon i mästerskapen.

I Seefeld var målsättningen att fullborda ett medaljhattrick, men de förhoppningarna sprack. På fristilsdelen tröttnade finländskan och hon åkte i mål som åtta.

Pärmäkoski fick åtminstone rätt på en punkt i skiathlonen. Redan i fredags konstaterade hon att det lär bli en kamp om silver och brons bakom Therese Johaug.

Johaug flög fram från första stavtaget och var fullständigt överlägsen i sin första mästerskapsstart på fyra år. Norskan spräckte fältet i första uppförsbacken och utökade sitt försprång hela vägen.

Johaug krossade allt motstånd och tog sitt åttonde VM-guld i karriären med enorm marginal. Vid skidbytet ledde norskan med 26 sekunder och i mål var differensen en knapp minut.

Kampen om de två övriga medaljerna blev spännande. Halvvägs var trion Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg och Natalia Neprjajeva loss.

I nästa klunga hakade Pärmäkoski på, men med ett drygt varv till mål var det kört för finländskan. Hon fick köra ensam de sista kilometerna och var drygt en och en halv minut långsammare än Johaug.

Östberg knep silvret. Ryskan Neprjajeva såg till att det inte blev en norsk trippel när hon spurtslog Jacobsen.

Laura Mononen var näst bästa finländska. Hon förlorade med drygt två minuter till Johaug och slutade tolva.

Eveliina Piippo slutade 23:e i sin VM-debut. Johanna Matintalo åkte i mål som 32:a.