I fredags kom det något överraskande beskedet att Iivo Niskanen inleder VM med skiathlon. Niskanen har kört distansen väldigt sparsamt under sin karriär och aldrig nått några större framgångar.

Nu har han filat på sin fristilsåkning för att den ska hålla – och i dagens VM-lopp kom ett bevis på att den fungerar allt bättre. 27-åringen gjorde sin bästa skiathlon någonsin.

Niskanen slogs om medaljerna länge och väl. Fem åkare gjorde upp om de tre pallplatserna på sista varvet.

Med en kilometer kvar kroknade Niskanen i en uppförsbacke och där tappade han också medaljkontakten. Till slut åkte Niskanen in som fyra – den bästa finländska herrinsatsen någonsin i en VM-skiathlon.

Trion Alexander Bolsjunov, Sjur Röthe och Martin Johnsrud Sundby var för starka och knep medaljerna.

Röthe såg till att ta Norges andra guld för dagen. Norrmannen var vassast på upploppet och vann före ryssen Bolsjunov och landsmannen Sundby.

Redan under den klassiska delen av tävlingen hann en hel del hända. På andra varvet gick Niskanen i backen efter ett totalt misslyckat försök att få tag i en flaska med dryck.

Niskanen rasade genom fältet, men på det sista klassiska varvet var han uppe i täten igen och skruvade upp farten tillsammans med Bolsjunov.

Tätklungan sprack när finländaren och ryssen gjorde slag i saken. Sju åkare fanns med vid skidbytet, men Aleksej Poltoranin fick ge sig direkt på fristilsdelen.

Näste man till rakning var Andrew Musgrave. Britten släppte på näst sista varvet.

Kvintetten Bolsjunov, Niskanen, Röthe, Sundby och Clement Parisse hade sällskap när de sista kilometerna skulle avverkas.

Niskanen och Parisse fick ge sig när farten ökade. De tre första gick i mål inom 0,7 sekunder. Niskanen var drygt tolv sekunder efter segraren Röthe.

Matti Heikkinen, som har haft en problemfylld vinter, gjorde en lovande insats och åkte i mål som tolfte man.

Perttu Hyvärinen (23:e) och Antti Ojansivu (33:e) var en bit efter.