På fredag kväll ordnade Christoffer Ingo, riksdagskandidat och förbundsordförande för Svensk Ungdom (SU), sin kampanjöppning för riksdagsvalet på Brödfabriken och folk i alla åldrar deltog. När kampanjen öppnades av kampanchef Fredrik Lång var drygt ett hundratal personer på plats. Lång välkomnade alla gäster med på kampanjtåget.

– Stolen med Ingos namn finns redan i riksdagshuset, sade Lång i sin välkomsthälsning.

Kampanjöppningen Ingo launch bjuder på det som en kampanjöppning bör göra. Tal hölls av OAJ-fullmäktigeledamot Linda Felixsson, SFP:s kretsordförande Martin Norrgård, tidigare minister Ulla-Maj Wideroos, Centerpartiets riksdagsledamot Magnus Ek från Sverige och SU:s förbundssekreterare Benjamin Ellenberg.

– Christoffer kan bevaka den finlandssvenska skolan, betonade Felixsson.

– Här har vi idag en man med väldigt god chans att bli invald, sade Norrgård.

– Vi andra i resten av Norden, resten av Europa, vi klarar oss inte utan Ingo, betonade Ek.


OAJ-fullmäktigeledamot Linda Felixsson höll ett tal på kampanjöppningen och lyfte fram Ingos valtema ordning och reda i utbildningen.


Som grädde på moset avslutades kampanjöppningen med ett musikframträdande av X-factorvinnaren Tika och folk var inte sena att äntra dansgolvet

Gästerna beskrev kvällen som en kombination av avslappnad och skön stämning med en tidig och säker vinnarkänsla. Tidigare riksdagsvalkandidat Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (SFP) är inte förvånad över kvällens stämning.

– Ingo lyckades samla ung som gammal till sin kampanjöppning, representanter från många olika områden och yrkesgrupper. Detta visar på att han har ett brett stöd i regionen. Han har alla förutsättningar att göra ett kanonval, konstaterade Blomqvist-Liljeblad.

I folkvimlet hittades Hans Lång och Klas Edberg och de tyckte att stämningen kändes pigg på Brödfabriken. Lång beskrev Ingo som bygdens son.

– Kvällen har varit givande, sade Edberg.

– Ingo har redan följt med en lång tid, har en väldig energi och är inte rädd, berättade Lång.


Busstransport ordnades från Ingos hemtrakter till Brödfabriken. Hans Lång och Klas Edberg åkte med bussen och tycker att kampanjöppningen tilltalade både yngre och äldre människor.


Mellan kvällens programpunkter minglade Ingo med sina gäster.

– Ingo kan förklara saker så att man förstår och han har en poäng med det han säger. När man har bekymmer eller frågor tar han det seriöst och bryr sig, berättade Viktor Antell som fanns bland gästerna.


Christoffer Ingo minglar med sina gäster. Från höger Heidi Kuparinen, Linda Holm, Viktor Antell, Alex Melin, Mathias Forsman och Christoffer Ingo.


Under kvällen betonades
Ingos fyra kärnområden: en klar arbetsvision, ett välmående samhälle, landsbygden räddar klimatet, och ordning och reda i utbildningen.

– Den här kampanjen har ett syfte. Jag vill bygga ett välmående samhälle, där vuxna orkar genom hela arbetslivet, där föräldrar hinner vara föräldrar, där var och en kan förverkliga sin dröm och ingen riskerar marginaliseras, lyfte Ingo fram i sitt tal.

Efter kampanjöppningen berättar Ingo att uppslutningen sporrade honom och att han är mera inställd än någonsin för att jobba för Österbotten och hela Finland. När han nu ställer siktet mot riksdagen är han glad och ödmjuk över det upplevda stödet bland kvällens deltagare.

– Under den senaste tiden har jag vaknat varje morgon med den vinnarkänsla, och efter ikväll kan jag konstatera att den garanterat kommer att fortsätta. Nu är det mindre än sju veckor till riksdagsvalet och fokus ligger på att vara ute bland väljarna och träffa folk i hela Österbotten, avslutar Ingo.

– Nu gör vi kampanj, instämmer Blomqvist-Liljeblad.

Text: Sofia Jusslin
Foto: Gracien Rubaduka