|

Så fixar du semestern på räls

NyhetsbildZoom
Frankrike – ett tågland att prova? Här är resenärer på väg att kliva på höghastighetståget TGV vid stationen St-Charles i Marseille. Foto: Claude Paris/TT/Arkiv
Sugen på sol och bad i Grekland eller kultur i Verona, men skeptisk till att flyga? Det är fullt möjligt att få en bra semester och åka långt även med tåg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Låt resan ta tid och stanna på flera platser, tipsar Kristina Engdahl som är Helsingborgs energi och klimatrådgivare.

Hon har själv tågsemestrat i tio år, bland annat till platser som Barcelona, Basel och Verona, och har numera i jobbet även i uppdrag att tipsa nordvästskåningar om transportrådgivning – exempelvis inför semestern.

Lunch i Hamburg

Att ta tåget till semestern tar visserligen några timmar mer. Å andra sidan får man också en chans att uppleva mer, säger Kristina Engdahl.

– Man kanske får tid och kanske läsa en bok. Eller ta en lunch i Hamburg?

Räkna med flera byten om du ska åka ut i Europa. Tipset för den som vill resa på räls är att passa på att ta småstopp längs med vägen.

– Ett exempel var när jag åkte till Grekland på semester, då stannade vi i norra Italien i två dagar, säger Kristina Engdahl.

Kanske kan man ta några extra semesterdagar för att få ordenligt med tid att resa runt. Den som åker nattåg som går sommartid mellan Malmö och Berlin kan förvänta sig en relativt smidig resa.

Att åka tåg till Barcelona är däremot en lite längre historia. Resan tar runt 30 timmar och inkluderar byten, enligt Kristina Engdahl.

Packa lätt

Det gäller med andra ord att inte ha alltför bråttom.

– Det är bra att försöka ha lite längre byten om det är möjligt så man inte missar anslutande tåg.

Packa lätt, så slipper du bära runt på tunga väskor mellan tåg på stationerna. Sovmask och öronproppar kan vara skönt att ha på nattåg. Ett Interrailkort ger möjlighet att åka på fler sträckor under längre period. Men man bör vara medveten om platsbokningar krävs på tågen i vissa länder, exempelvis Frankrike, tipsar Kristina Engdahl.

Många tågresenärer, som kanske hört eller upplevt strul med punktlighet och förseningar, kanske ryggar tillbaka inför tipset att åka tåg i Europa. Visst kan man drabbas av förseningar, men orolig tycker Kristina Engdahl inte att man behöver vara.

– Jo, det händer att det strular även nere på kontinenten, men jag har aldrig upplevt att det är ett stort problem.

Kommentarer
|

Statsministern deltar i prideparaden

Nyhetsbild
Antti Rinne (SDP) deltar i lördagens prideparad i Helsingfors. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Statsminister Antti Rinne (SDP) kommer att delta i prideparaden på lördag i Helsingfors.

Mest läst senaste veckan