De två kommande veckorna består nyhetsutbudet på webben av artiklar som är skrivna av åtta mediestuderande från Åbo Akademi.

Karolina Åsmus, Lukas Kallenberg, Julia Östman, Niklas Grönholm, Caroline Ek, Victoria Riikonen, Andrea Wiklund och Ida Hammarström förstärker Vasabladets redaktion fram till nästa veckas fredag. 

Mediestuderandenas redaktion jobbar i skift. Varje vardag mellan klockan 8 på morgonen och klockan 22.30 på kvällen ska reportrarna producera nyheter. Rollen som producent och nyhetschef roterar så att varje studerade får testa på den rollen. 

– Vi har många idéer och känner oss verkligen redo att börja jobba med våra artiklar, säger Niklas Grönholm som är i full färd med att boka intervjuer. 


Satsar på mycket videomaterial

Tanken är de i första hand jobbar med webbinnehåll för Vasabladets nyhetssajt. I år har mediestuderandena tillgång till ny utrustning som ger det möjligt att satsa på mobiljournalistik.

Det här innebär att smarttelefoner används för att skapa videomaterial.  Målet är att så gott som dagligen kunna leverera åtminstone en video. 

– Det känns helt naturligt för oss att jobba med webbjournalistik på det här sättet, säger Andrea Wiklund. 

Mediestuderande från Åbo Akademi har en egen liten redaktion på Vasabladets redaktion. Här jobbar de varje dag från morgon till kväll de kommande två veckorna.

Extra fokus på studerande

Under praktiken på Vasabladet vill de bevaka ämnen som är aktuella för studerande. Det kan handla om allt från evenemang till frågor som är viktiga för studerande.

Några av de studerande som nu är på Vasabladet gjorde också praktik på redaktionen i höstas. En av dem är Julia Östman och hon säger att förväntningarna på praktiken nu är stora. 

– De här två veckorna på redaktionen ger oss en möjlighet att använda oss av det vi har lärt oss i utbildningen i praktiken, säger hon.


Har du ett tips till mediestuderandenas redaktion? Mejla på vassmedia18[a]gmail.com.