|

Getabocken Lincoln vald till borgmästare

NyhetsbildZoom
En av Lincolns artfränder som inte haft med borgmästarvalet att göra. Arkivbild. Foto: Ronald Zak/AP/TT
Han må vara en politisk nybörjare, men han har stora öron – och det är väl bra i allmänhetens tjänst? Hur som helst har en treårig getabock – med det i amerikansk politik ärevördiga namnet Lincoln – valts till borgmästare i den lilla staden Fair Haven i Vermont i USA.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Staden, med cirka 2 500 invånare, har saknat borgmästare. Men Joseph Gunther, stadens politiskt högst rankade människa, läste om att staden Omena i Michigan hade valt katten Sweet Tart till ledande varelse. Då tyckte Gunther att det var ett stålande tillfälle att göra något liknande och samtidigt dra in pengar till bygget av en lekpark genom att varje kandidatur kostade fem dollar.

Lincoln vann valet före hunden Sammie, ökenråttan Crystal och ett antal andra djur. Nu ska getabocken, som ägs av en lärare i matematik, under sin ettåriga mandatperiod få sköta diverse uppdrag under olika helgdagar och evenemang som Memorial Day och Äppelfesten.

Det var också en lättköpt seger för Lincoln, som tog hem spelet efter att bara ha fått 13 röster. Valdeltagandet, 53 röster, var nämligen lite klent men Joseph Gunther misströstar inte, för han ser början på en tradition.

– Det var första gången. Vi förväntar oss att det blir bättre nästa år.

Kommentarer
|

Sovande kvinna lämnades på flygplan

Nyhetsbild
En kvinna lämnades kvar på ett av Air Canadas flygplan. Arkivbild. Foto: Ted S Warren/AP/TT
Flygbolaget har ringt och bett om ursäkt flera gånger.

Mest läst senaste veckan