|

Piloter varnade för problem med Boeing-plan

NyhetsbildZoom
En Boeing 737 Max 8 tillhörande flygbolaget Norwegian. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Två piloter i USA har tidigare varnat för problem med flygplansmodellen Boeing 737 Max 8, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är samma flygplansmodell som vid olyckorna i Indonesien i oktober och i Egypten i söndags. Sammanlagt 346 personer omkom vid de båda olyckorna.

Piloterna har uppgett att flygplanen störtdykt strax efter att de slagit på autopiloten. I båda fallen har piloterna återfått kontroll över planen och rätat upp dem efter att autopiloten har kopplats bort. De båda säkerhetsrapporterna, som kom under förra året, är frivilliga och anonyma.

Enligt piloternas uppgifter ska planens datasystem inte vara orsaken till problemen.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade på tisdagskvällen att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda flygmodellen. I USA tillåter däremot luftfartsmyndigheten FAA fortsatt flyg med Boeing-planen.

|

Märklig Google-översättning förbryllar

Nyhetsbild
Googles översättningsprogram har översatt ordet "bekymrad" till "glad" på kinesiska. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Mitt under dagar av intensiva protester har flera användare på sociala medier i Hongkong reagerat på en motsägelsefull översättning i tjänsten Google translate. Felet väcker frågor om Fastlandskinas försök att slå ned på kritik mot dess politik.

Mest läst senaste veckan