Blom började samla på reklampennor för fyrtio år sedan. I dag har han tusentals olika.

Det hela fick sin början för sedan då han var ute på en joggingtur en sommarkväll och fick syn på en ensam penna vid vägkanten. Först joggade han förbi, men vände sedan om för att plocka upp pennan. Det var en reklampenna från ett norskt försäkringsbolag.

– Det var då som beslöt jag att jag skulle börja samla, säger Blom.

Sen har antalet pennor bara ökat genom åren. Han jämför att samla på pennor med att samla på frimärken. Frimärken kan ha ett ekonomiskt värde, det har säkert pennor också, men för Blom har det aldrig varit viktigt. Han vill bara samla som en hobby.

– Precis som med frimärken tar det aldrig slut. Det kommer hela tiden nya pennor. Det finns så otroliga mängder.

Pennorna har han bland annat plockat på sig på när han besökt mässor och andra offentliga tillställningar. Tidigare hörde han till en nordisk pennsamlingsklubb och fick via klubben många bekanta som han byter pennor med.

– Jag brukar byta pennor med andra samlare som bor i bland annat Sverige, Danmark, Åland och Tyskland. Vår dotter, som bor i Florida i USA, brukar skicka hem pennor eller så plockar jag med mig hem då vi besöker henne.

För att en penna ska få en plats i samlingen finns det två kriterier: de måste vara hela och det måste vara en penna som Blom inte äger sedan tidigare. Ibland får han pennor på posten som han redan äger, de förvarar han i en speciell hög och skickar till andra samlare.

Blom säger att penndesign går i trender. Till exempel är det inte längre vanligt med så kallade ”ögonpennor”, pennor som har reklamtryck på knoppen. Det finns också företag som satsar på extraordinär design, som till exempel ett sjukhus i USA vars pennor ser ut som sprutor eller ett annat amerikanskt företag som har pennor som ser ut som bilar.

Pennor kan komma i alla möjliga former, som till exempel en bil.

Det finns också pennor som har flera egenskaper än att kunna sätta bläck och bly på papper. Blom äger bland annat en penna som fungerar som radio och en annan som en pekpinne.

– De bästa pennorna finns i Sverige och Finland. De pennorna har den bästa kvaliteten.

Pennorna har han kategoriserade i 130 lådor och varje låda innehåller 150 pennor. Blom säger att han håller samlingen välorganiserad och om någon frågar efter en specifik penna så vet han var han ska börja söka.

– Jag brukar räkna pennorna varje år kring trettondagen. Senast jag räknade var jag uppe i 18 107 stycken.

Några planer på att sluta samla har Blom inte.

– Eller kanske då jag kommit upp i 20 000 pennor.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 mars. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.