|

Tjuvfiske kan ge 7 000 euro i straffavgift för en fisk

Riksdagen har godkänt en ändring av lagen om fiske för att skydda utrotningshotade arter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lagändringen betyder att den som fångar en utrotningshotad fisk måste ersätta staten fiskens värde, skriver Centralförbundet för fiskerihushållning i ett pressmeddelande. Priset på en insjölaxhona kan vara över 7 000 euro.

Förbundet har länge lobbat för att straffen för tjuvfiske ska kännas i plånboken. Samhället satsar stora summor på att återuppliva och skydda fiskbestånd.

– Det här är en väldigt bra sak för vårt arbete med att rädda den extremt utrotningshotade insjölaxen i Saimen, säger Päivi Kiiskinen från Norra Karelens Fiskerihushållningscentral i pressmeddelandet.

Enligt hotbedömningen som publicerades förra veckan är många av våra vandringsfiskarter akut hotade. Riktprislistor har tidigare funnits för fridlysta djur, men inte för fiskar. Utrotningshotade fiskar utsätts för avsiktligt tjuvfiske, ibland i stor skala, enligt pressmeddelandet.

Kommentarer
|

HUS-styrelseordförande: "Behövs verkligen vård på svenska?"

Nyhetsbild
När svensk vård ifrågasattes på ett strategimöte vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) blev Svenska folkpartiet förargat. Foto: Ari Sundberg/SPT
I en strategidiskussion ifrågasatte styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) behovet av vård på svenska.

Mest läst senaste veckan