|

Tjuvfiske kan ge 7 000 euro i straffavgift för en fisk

Riksdagen har godkänt en ändring av lagen om fiske för att skydda utrotningshotade arter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lagändringen betyder att den som fångar en utrotningshotad fisk måste ersätta staten fiskens värde, skriver Centralförbundet för fiskerihushållning i ett pressmeddelande. Priset på en insjölaxhona kan vara över 7 000 euro.

Förbundet har länge lobbat för att straffen för tjuvfiske ska kännas i plånboken. Samhället satsar stora summor på att återuppliva och skydda fiskbestånd.

– Det här är en väldigt bra sak för vårt arbete med att rädda den extremt utrotningshotade insjölaxen i Saimen, säger Päivi Kiiskinen från Norra Karelens Fiskerihushållningscentral i pressmeddelandet.

Enligt hotbedömningen som publicerades förra veckan är många av våra vandringsfiskarter akut hotade. Riktprislistor har tidigare funnits för fridlysta djur, men inte för fiskar. Utrotningshotade fiskar utsätts för avsiktligt tjuvfiske, ibland i stor skala, enligt pressmeddelandet.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årige man misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags häktad. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Lokalt

Rekordmånga ville läsa om folkomröstningen – Vasabladet.fi överbelastades

Intresset för Vasabladets rapportering från folkomröstningen i Korsholm var stort på söndagskvällen – så stort att nyhetssajten till sist blev överbelastad.

Nyhetsbild
Inrikes

Valvira och regionförvaltningsverken fann allvarliga brister i många äldreboenden

Personalen räckte inte till, klienterna fick inte mat och hjälptes inte upp ur sängen. Tre boenden har stängts efter inspektionerna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan