Riksdagen röstar om Vasajouren i morgon

NyhetsbildZoom
VCS, Vasa centralsjukhus. Foto: Mikael Nybacka
I morgon röstar riksdagen om medborgarinitiativet om jouren vid Vasa centralsjukhus. "Vi är nu närmare än någonsin tidigare att ro jourfrågan i land", säger Anna-Maja Henriksson (SFP).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Medborgarinitiativet om Vasajouren behandlades plötsligt i ett extrainsatt plenum på torsdag eftermiddag. Ärendet togs då upp till första behandling. Bara drygt tjugo riksdagsledamöter var på plats när frågan diskuterades. SFP lade fram ett förslag om att medborgarinitiativet ska godkännas.

– I politiken ska man aldrig ge upp när man vet att man jobbar för en viktig sak: att ge en rättvis och lika behandling för alla. Medborgarinitiativet som samlat 67 000 underskrifter är väl berett. Det är nu vi ska fatta beslut, det finns inga hållbara skäl för att skjuta upp det, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Riksdagsledamot Veli-Matti Saarakkala (Blå) som stöder medborgarinitiativet säger att den bästa lösningen både ekonomiskt och funktionellt är att både Seinäjoki och Vasa får omfattande jour.

– När vårdreformen nu fallit har vi en plikt att behandla saken som en separat fråga, säger han.


Saken anses utredd

SDP:s ordförande Antti Rinne sade tidigare på torsdagen till SPT att partiet håller fast vid sitt löfte om att Vasa får omfattande jour om SDP är statsministerparti i nästa regering. Vid debatten på eftermiddagen ställer sig även ledamöter för Kristdemokraterna och Sannfinländarna bakom medborgarinitiativet.

–  Man måste få betjäning på sitt känslospråk, säger Arja Juvonen (Sannf).

Centerns Pekka Puska föredrar att frågan om VCS hänskjuts till nästa regering. Han säger att avsikten är att garantera att frågan får en fortsatt behandling och att man måste hinna med bakgrundsarbetet.

I ett flertal talturer under debatten konstateras ändå att saken redan utretts, att fakta ligger på bordet, att alla argument talar för att VCS ska få omfattande jour, samt att medborgarinitiativet är så bra formulerat att den kan plockas in i lagen rakt upp och ned.


"Reell möjlighet att initiativet godkänns"

På fredag ska riksdagen rösta. Valet står då mellan att godta social- och hälsovårdsutskottets förslag om att skjuta upp jourfrågan till nästa regering eller att godkänna SFP:s förslag om att direkt godkänna medborgarinitiativet. Den andra och avgörande behandlingen sker vid plenum på måndag.

– Det finns en reell möjlighet att medborgarinitiativet godkänns på fredagen. Det förutsätter att riksdagsledamöterna kommer på plats och röstar, säger Anna-Maja Henriksson.

Visa fler
Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årige man misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags häktad. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Lokalt

Rekordmånga ville läsa om folkomröstningen – Vasabladet.fi överbelastades

Intresset för Vasabladets rapportering från folkomröstningen i Korsholm var stort på söndagskvällen – så stort att nyhetssajten till sist blev överbelastad.

Nyhetsbild
Inrikes

Valvira och regionförvaltningsverken fann allvarliga brister i många äldreboenden

Personalen räckte inte till, klienterna fick inte mat och hjälptes inte upp ur sängen. Tre boenden har stängts efter inspektionerna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan