|

Ost blir godare av yster hiphop

NyhetsbildZoom
Schweizisk ost smakade mer när det spelades hiphop för den. Arkivbild. Foto: Christoph Ruckstuhl/Keystone via AP/TT
Ost som ystas i takt med musik blir godare, enligt schweiziska forskare. Och allra godast blir den av hiphop, snarare än av klassiska kompositioner eller rockballader.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I studien lagrades nio runda Emmentalerostar, som vägde tio kilo stycket, i separata trälådor där olika typer av musik spelades om och om. Det användes dock inte regelrätta högtalare, utan musikens rytmer och frekvens överfördes via särskilda sändare för att slå an en ny ton i osten.

Vid ostarna spelades bland annat hiphopgruppen A tribe called quests låt "We got it from here", Mozarts "Trollflöjten", Led Zeppelins rockklassiker "Stairway to heaven", samt en techno- och en ambientlåt. Tre ostar utsattes för ljudvågor i olika frekvenser och en fick stå och lagras som vanligt.

En särskilt kulinarisk jury genomförde sedan blindtester och noterade stora skillnader i smak och lukt.

"Hiphopexemplaret toppade listan av alla ostar som utsatts för musik när det gäller fruktighet. . . Det var den starkaste av dem när det gäller lukt och smak", skriver forskarna vid Bern University of Arts i sin rapport.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årige man misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags häktad. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Nyhetsbild
Ekonomi

Elho går som tåget – "Allt tyder på att vi slår nytt rekord"

Det råder en stark framtidstro på Elho i Bennäs. En global effektivisering av jordbruket står för dörren och Elho tillverkar maskiner som höjer produktiviteten avsevärt inom lantbruket.

Lokalt

Rekordmånga ville läsa om folkomröstningen – Vasabladet.fi överbelastades

Intresset för Vasabladets rapportering från folkomröstningen i Korsholm var stort på söndagskvällen – så stort att nyhetssajten till sist blev överbelastad.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan