|

Ost blir godare av yster hiphop

NyhetsbildZoom
Schweizisk ost smakade mer när det spelades hiphop för den. Arkivbild. Foto: Christoph Ruckstuhl/Keystone via AP/TT
Ost som ystas i takt med musik blir godare, enligt schweiziska forskare. Och allra godast blir den av hiphop, snarare än av klassiska kompositioner eller rockballader.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I studien lagrades nio runda Emmentalerostar, som vägde tio kilo stycket, i separata trälådor där olika typer av musik spelades om och om. Det användes dock inte regelrätta högtalare, utan musikens rytmer och frekvens överfördes via särskilda sändare för att slå an en ny ton i osten.

Vid ostarna spelades bland annat hiphopgruppen A tribe called quests låt "We got it from here", Mozarts "Trollflöjten", Led Zeppelins rockklassiker "Stairway to heaven", samt en techno- och en ambientlåt. Tre ostar utsattes för ljudvågor i olika frekvenser och en fick stå och lagras som vanligt.

En särskilt kulinarisk jury genomförde sedan blindtester och noterade stora skillnader i smak och lukt.

"Hiphopexemplaret toppade listan av alla ostar som utsatts för musik när det gäller fruktighet. . . Det var den starkaste av dem när det gäller lukt och smak", skriver forskarna vid Bern University of Arts i sin rapport.

Kommentarer
|

Weinstein uppges betala miljoner i förlikning

Nyhetsbild
Harvey Weinstein uppges ha uppnått förlikning med kvinnor som anklagat honom för trakasserier i ett civilmål. Arkivbild. Foto: Seth Wenig/AP/TT
Filmmogulen Harvey Weinstein uppges betala ut 44 miljoner dollar i förlikning efter att ett stort antal kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan