|

Tiotusentals kvinnor och barn ute ur IS-stad

1 500 människor kom till al-Hol-lägret i torsdags morse. Zoom
Foto: International Rescue Committee/TT

1 500 människor kom till al-Hol-lägret i torsdags morse.

Striderna mot IS i staden al-Baghuz har drivit tiotusentals kvinnor och barn till flyktinglägret al-Hol i norra Syrien. – Vi är helt överväldigade av den mängd som kommer, säger Paul Donohoe från flyktingorganisationen IRC. Många är i mycket dåligt skick – över hundra barn tros ha dött i lägret sedan december.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lastbilskaravanen kör varsamt genom det karga ökenlandskapet.

I torsdags morse anlände ytterligare 1 500 människor till flyktinglägret al-Hol, som sedan länge balanserat på bristningsgränsen. Lägret huserar nu nästan 70 000 människor, och i väntan på att få plats i ett tält tvingas många sova utomhus, omsvepta i tjocka filtar.

De allra flesta är kvinnor och barn.

– Vi jobbar febrilt med att de akuta behoven ska tillgodoses, säger Paul Donohoe, på IRC som är på plats i lägret.

Annons
– Vi bedömer att lika många kan komma imorgon, och dagen därpå.

Den kurdiskarabiska SDF-alliansens offensiv mot terrorgruppen IS, som belägrar ett litet område i staden al-Baghuz, har pågått i flera veckor. Striderna har tagit längre tid än vad de USA-stödda styrkorna först trodde till följd av att oväntat stora mängder kvinnor och barn har lämnat från området under stundvisa eldupphör.

De människor som förs till al-Hol är civila irakier och syrier som levt under IS kontroll, men också fruar och barn till IS-anhängare. Nästan samtliga är i dåligt skick, säger Paul Donohoe – dåligt klädda, undernärda och uttorkade.

– Dessa människor har saknat tillgång till sjukvård under en lång tid. Det gör att de åkommor som under vanliga omständigheter är lätta att bota, som akut diarré, här riskerar att utvecklas till livshotande tillstånd.

Lägret är dåligt rustat för att möta de stora behoven, inte minst mödravården. Många kvinnor som anländer till lägret är höggravida eller har precis fött barn, och förutsättningarna för att vårda eventuella förlossningskomplikationer är dåliga.

– Flera kvinnor har förlösts på lastbilarna under färden hit, säger Paul Donohoe.

Kvinnor och barn färdas på en av SDF-milisens lastbilar. Lastbilarna för människor som levt under IS belägring i al-Baghuz till flyktinglägret al-Hol, som ligger några timmar norrut. Arkivbild.
Foto: Andrea Rosa/AP/TT

Kvinnor och barn färdas på en av SDF-milisens lastbilar. Lastbilarna för människor som levt under IS belägring i al-Baghuz till flyktinglägret al-Hol, som ligger några timmar norrut. Arkivbild.


Den 12 timmar långa resan från al-Baghuz till al-Hol, ombord SDF-alliansens lastbilar, är svår för de svagaste. Allra hårdast drabbade är barnen. Runt 120 människor har dött i al-Hol eller under färden dit sedan början av december, enligt IRC; över hundra av dem var barn.

Barnen dör främst av undernäring och hypotermi, alltså allvarlig nedkylning, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

– Vi bedömer att ungefär en tredjedel av dessa barn är under ett år. Vi pratar alltså om små barn, spädbarn. De mest sårbara, säger Paul Donohoe.

Bakgrund: Slaget om al-Baghuz

  • De kurdiskarabiska Syriska demokratiska styrkorna (SDF) leds av den kurdiska YPG-milisen, och stöds av den USA-ledda internationella koalitionen mot IS.
  • I veckor har de stridit mot terrorgruppen IS, som belägrar en liten ficka i staden al-Baghuz intill floden Eufrat, som rinner genom Syrien och Irak. Området utgör IS sista territorium i Syrien. Terrorgruppen har tidigare kontrollerat ett område lika stort som Storbritannien, som de kallade sitt "kalifat".
  • Den 12 mars hävdade en talesperson för SDF-milisen att "slutet närmar sig för IS", och att bara ett hundratal IS-anhängare fortsätter att strida inifrån al-Baghuz. Ändå har offensiven tagit längre tid än man först trott, på grund av den höga närvaron civila och kvinnor och barn som befinner sig i området, och som SDF-alliansen velat evakuera.
  • Bland de kvinnor och barn som förs ur al-Baghuz finns europeiska medborgare. De hålls i en separat del av al-Hol-lägret, enligt IRC.
 

|

Snusets viruseffekter intresserar franska forskare

Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikationer av covid-19. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT

Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikationer av covid-19. Arkivbild.

Svenska forskare har kontaktats av franska kollegor som vill undersöka snusets effekter på covid-19, rapporter Dagens Nyheter.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan