|

Hårda ord från Nordkorea: USA "gangsterlikt"

NyhetsbildZoom
Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui, i mitten av bilden, har hållit en presskonferens i huvudstaden Pyongyang. Hon anklagar USA för ett "gangsterlikt" beteende. Foto: Eric Talmadge/AP/TT
USA betedde sig gangsterlikt under toppmötet i Hanoi och det var bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeos fel att samtalen bröt samman.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det hävdar Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui som också hotar med att framtida samtal kan ställas in.

– Vi har inga som helst avsikter att ge efter för USA:s krav på något sätt, inte heller vill vi delta i den här sortens förhandlingar, säger Choe Son-Hui på en pressträff i Nordkorea som bland andra den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar ifrån.

De krav Choe Son-Hui syftar på är USA:s förhandlingsbud under toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Mötet avslutades i förtid utan att något avtal hade undertecknats.

"Fientligt klimat"

Misslyckandet skyller Choe Son-Hui på USA, och hon pekar särskilt ut Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton som hon säger "skapade ett klimat av fientlighet och misstroende och på så vis förhindrade de konstruktiva ansträngningarna för att få till stånd förhandlingar mellan de högsta ledarna för Nordkorea och USA".

Choe Son-Hui säger också att Kim Jong-Un planerar att göra ett officiellt uttalande om var han står i frågan om de fortsatta förhandlingarna med USA om kärnvapennedrustningen.

Enligt Choe så kastade USA bort ett "gyllene tillfälle" i Hanoi och hon varnar för att Kim Jong-Un kan ompröva det rådande tillfälliga stoppet med kärnvapentester och robotuppskjutningar.

"Mystiskt underbar"

– Jag vill vara tydlig med att USA:s gangsterlika inställning kan leda till att situation blir farlig.

Men samtidigt understryker Nordkoreas biträdande utrikesminister att förhållandet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump är fortsatt bra.

– Den personliga relationen mellan de två högsta ledarna är fortfarande god och personkemin är på ett mystiskt vis underbar, säger hon.

Fakta: Nordkorea och USA

  • Våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.
  • Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.
  • Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.
  • Det historiska toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.
  • Ett nytt toppmöte hölls den 27-28 februari 2019 i Vietnams huvudstad Hanoi. Det avbröts dock i förtid, utan att något avtal skrevs under. (TT)
 

Kommentarer
|

Weinstein uppges betala miljoner i förlikning

Nyhetsbild
Harvey Weinstein uppges ha uppnått förlikning med kvinnor som anklagat honom för trakasserier i ett civilmål. Arkivbild. Foto: Seth Wenig/AP/TT
Filmmogulen Harvey Weinstein uppges betala ut 44 miljoner dollar i förlikning efter att ett stort antal kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan