|

Åttaårigt Syrienkrig har dödat 370 000

NyhetsbildZoom
Syriska barn, vars familjer flytt striderna i hemlandet, leker i ett flyktingläger i staden Bar Elias i Libanon. Arkivbild. Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Över 370 000 människor, varav 112 000 civila, har mist livet under de åtta år som kriget i Syrien pågått, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bland de döda finns över 21 000 barn och 13 000 kvinnor, enligt SOHR som är baserat i Storbritannien.

Striderna har lett till enorma mängder flyktingar. Nära 13 miljoner människor har tvingats lämna sina hem, enligt FN – i ett land som före konfliktens utbrott hade 23 miljoner invånare. 6,2 miljoner syrier lever som internflyktingar och 5,6 miljoner i flyktingläger i regionen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Redan innan konflikten bröt ut hade många syrier klagat på hög arbetslöshet, utbredd korruption och brist på politisk frihet. I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringen svarade med dödligt våld vilket ledde till rikstäckande protester och krav på president Bashar al-Assads avgång. Våldet eskalerade snabbt och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera många externa parter och lett till enormt mänskligt lidande.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årige man misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags häktad. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Lokalt

Rekordmånga ville läsa om folkomröstningen – Vasabladet.fi överbelastades

Intresset för Vasabladets rapportering från folkomröstningen i Korsholm var stort på söndagskvällen – så stort att nyhetssajten till sist blev överbelastad.

Nyhetsbild
Inrikes

Valvira och regionförvaltningsverken fann allvarliga brister i många äldreboenden

Personalen räckte inte till, klienterna fick inte mat och hjälptes inte upp ur sängen. Tre boenden har stängts efter inspektionerna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan