En kompromiss kan bli att Fidesz tillfälligt stängs av. Men då kommer partiet genast att lämna EPP, säger Orbáns stabschef.

Viktor Orbán tänker inte finna sig i att hans parti blir avstängt från att vara med i den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP i EU-parlamentet. Om detta blir beslutet på dagens möte i Bryssel lämnar han genast, säger hans stabschef.

Kritiken mot Fidesz och den kontroversielle Viktor Orbán har funnits länge i EPP, men först nu finns ett konkret krav på uteslutning. Totalt 13 partier anser att Fidesz passerat gränsen för vad som kan accepteras.

Deras röster räcker förmodligen inte för att utesluta Fidesz, men en kompromiss kan bli att partiet stängs av och får en viss tid på sig för att ändra kritiserade beslut.

"När ett enskilt parti – som Fidesz – systematiskt motarbetar EU:s grundläggande värderingar, hör det inte längre hemma hos EPP", skrev M-ledaren Ulf Kristersson nyligen i en debattartikel tillsammans med sin finländske kollega Petteri Orpo.

De anser att utvecklingen i Ungern gått åt fel håll under Orbáns ledning. De nämner omfattande förändringar som gjorts i den ungerska konstitutionen, nya medielagar som begränsar pressfriheten och att lärosätet Central European University inte längre kan verka i landet.

Droppen för många blev en affischkampanj i Ungern där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den judiske, ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros, medgrundare av universitetet. Budskapet var anti-EU och anti-invandring. 

Ulf Kristersson vänder sig mot kampanjen och Orbáns och Fidesz uttalanden.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, har Ulf Kristersson tidigare sagt till TT.

Tidigare har Orbáns stabschef flaggat för att Fidesz kan lämna EPP och i stället söka samarbete med det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Det sitter i sin tur i samma partigrupp som Sverigedemokraterna (SD), Dansk folkeparti och Sannfinländarna i EU-parlamentet. För närvarande är även brittiska Tories med i denna partigrupp, men de lämnar i samband med brexit.