|

NTM-centralen: Vårens menföre blir normalt på de österbottniska vägarna

NyhetsbildZoom
Vårmenföret förutspås bli normalt i vår. Foto: Arkiv/Jan Björklund
NTM-centralen förutspår ett normalt menföre i Österbotten i vår. Orsaken är låga grundvattennivåer efter den torra sommaren i fjol. Men den milda vintern har satt sina spår på belagda vägar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Menföresperioden har redan börjat på vägarna i Österbotten, uppger Närings-, trafik och miljöcentralen som bedömer att menföret blir genomsnittligt i år. 

Prognosen grundar sig på förvinterns väderleksförhållanden då grundvattenytan inte låg högt på grund av den torra sommaren. 

Men prognosen kan ännu ändra. Hur svårt menföret blir beror mycket på vårens väderleksförhållanden. En långsamt framskridande och kylig vår med soliga dagar och eventuell nattfrost betyder att menföret blir lindrigare. Ifall våren kommer med regn och ett flertal mulna dagar, blir menföret värre.

Menföresperiod

  • Menföret varar i medeltal över två månader beroende på väderleksförhållandena.
  • På våren är i medeltal 80–120 kilometer väg viktbegränsad.
  • Viktbegränsningarna utfärdas enligt behov beroende på vårvädret och problemen som smältningen i vägstommen medför.
  • De första menföresbegränsningarna har redan utfärdats på landsväg 17059 i Kauhajoki.
  • Trafikanter kan meddela om dåligt vägskick till Vägtrafikantlinjen till numret 0200 2100.
 

Många skador i beläggningen

Flera belagda vägar har lidit av vinterns milda och regniga väder enligt NTM-centralen. Beläggningen har fått många skador, bland annat sprickor och hål. Därför måste hastighetsbegränsningar eventuellt utfärdas på de mest skadade vägavsnitten. Särskilda skyltar sätts ut för att informera trafikanterna om svåra menföressituationer. 

Kommentarer
|

Ny fiskodling planeras utanför Kristinestad

Nyhetsbild
De har blivit färre, fiskodlingarna i Sydösterbotten. Nu hyr Kristinestad ut två vattenområden åt en ny företagare. Foto: Arkiv/Mats Ekman
Ett företag, som är under grundande, får arrendera två vattenområden av staden för fiskodling. Båda är 5.000 kvadratmeter stora.

Mest läst senaste veckan