Tf ledande läkare Gerd Kronlund vid Närpes hälsocentral uppger att det för några veckor sedan fanns ett misstänkt mässlingsfall i Närpes. Det fanns symptom som utseendemässigt påminde om mässling. Personen var vaccinerad mot mässling. 

Då handlade man enligt direktiven (se faktarutan). Laboratorieprover som togs i Vasa visade att det inte var mässling.

Det senaste dagarna har det förekommit uppgifter om ett mässlingsfall i Närpes. Enligt Kronlund finns det alltså i nuläget inga bekräftade eller misstänkta fall av den smittsamma infektionssjukdomen. 

– Men vi vet att vi har dålig vaccinationstäckning när det gäller mässling i Närpes. THL har varit här och diskuterat med oss om vaccinationer. Man har länge sagt ut att om det kommer mässling till Österbotten kommer den till Jakobstadstadstrakten eller till Närpes. Vi har för låg vaccinationsgrad och många nyinflyttade, säger Kronlund.

Specialsakkunniga Mia Kontio på THL uppgav på fredagsmorgonen att det inte rapporterats om några nya mässlingsfall de senaste veckorna, inte i Österbotten och inte heller på andra håll i Finland. THL ska enligt lag genast underrättas om det föreligger misstanke om mässling. Det senaste mässlingsfallet i Österbotten gäller det barn i Larsmo som insjuknade i november.

Sex mässlingsfall har redan konstaterats i Finland i år, det senaste rapporterade var i slutet av februari i Helsingfors.  

I fjol insjuknade femton finländare i mässling, de flesta efter utlandsresa, enligt THL.

Vid misstanke om mässling

  • Mässling är en allmänfarlig smittsam sjukdom enligt lagen och förordningen om smittsamma sjukdomar.
  • När en läkare misstänker mässling, ska läkaren omedelbart informera den tjänsteläkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar på patientens bostadsort, sjukvårdsdistriktets infektionsläkare och det laboratorium som tog emot provet.
  • Institutet för hälsa och välfärd THL ska omedelbart informeras.
  • I detta skede inleds också en kartläggning av de personer som exponerats, och genast efter att diagnosen bekräftats inleds spårningen av de exponerade personerna.
  • Källa: THL