“Har du en speciell hobby eller bara annars vill utmana en politiker till att pröva på något nytt?” löd frågan som ställdes på Christoffer Ingos (SFP) sociala medier för två veckor sedan.

Utmaningen engagerade många människor på såväl Facebook som Instagram och Ingo har tagit emot utmaningar att bland annat testa på konståkning, agility och ridning. Som bevis på prestationerna bjuder Ingo på foton och filmer från utmaningarna.

– Jag ville bli utmanad eftersom jag är nyfiken på olika yrken, men jag är också nyfiken på olika hobbyn som människor utövar på fritiden. Utmaningarna låter mig träffa nya människor och det är alltid givande och roligt. Det var också väldigt roligt att få sätta sig bakom ratten på en långtradare, berättar Ingo.

Den första utmaningen var att jobba en halv dag på daghemmet Solrosen i Malax. Aktiviteter som att läsa för barnen och att leka med dem var ingen match för Ingo, men han fick anstränga sig desto mer när han skulle hjälpa barnen klä på sig utekläderna och regnkläderna.

– Överlag var dagen verkligen utmanande. Personalen inom småbarnspedagogiken gör verkligen ett kanonjobb för barnen, konstaterade Ingo efter sin dag på daghemmet.

På lördagen fick Ingo och EU-valskandidat Ida-Maria Skytte (SFP) möta Robert Gleisner, Andreas Hill, Conny Granholm och Mikael Holmqvist från Nykarleby Kraftklubb. Nykarleby Kraftklubb är en växande förening där medlemmarna strävar efter att förbättra och utmana sig själva såväl för egen del som tävlingsmässigt. Ingo skulle testa på styrkelyft.

– Av de tre utmaningarna jag har hunnit med var styrkelyftet det som jag var mest nervös inför. Efter två år av heltidsarbete som politiker är jag inte lika stark som tidigare, skrattar Ingo.

Till en början utmanade Ingo och Skytte varandra i knäböj, bänkpress och marklyft. I den slutliga utmaningen skulle Ingo och Skytte tillsammans lyfta mer än ordförande Robert Gleisner i marklyft. Det slutliga resultatet hamnade på 250 kg för Ingo och Skytte, medan Geisner lyfte 300 kg.

– Att göra 125 kg i marklyft utan att ha gjort det tidigare än väldigt bra, sade Andreas Hill.


Slutresultatet för Ingos marklyft blev 125 kg.

Nykarleby Kraftklubbs medlemmar var eniga om att Ingo och Skytte kan ta med sig en del av utmaningen till sitt framtida arbete.

– Med teknik, grundstyrka och vilja kommer man långt, sade Robert Gleisner efter att lördagens utmaning var avklarad.

Ingo har lärt sig mycket av de utmaningar han hittills har testat på.

– På daghemmet fick jag se verkligheten inom småbarnspedagogiken, något som alla politiker borde göra. Med långtradaren fick jag använda de kunskaper som sjutton år av traktorkörning har gett, och i styrkelyftsutmaningen fick jag verkligen utmana mig själv fysiskt på ett sätt som jag som politiker aldrig får, säger Ingo.

 

Tre utmaningar är avklarade och snart ska Ingo ge sig på bland annat agility, konståkning och ridning. Av de återstående utmaningarna ser han mest fram emot agility och ridning eftersom han då får umgås med både människor och djur.

– Vill man se följa med i utmaningarna ska man följa mina sociala medier. Där lägger jag upp bevis på mina prestationer, oavsett hur det går, lovar Ingo.


Ingo lyckades backa en 17 meters långtradare under fredagens utmaning.



Text: Sofia Jusslin
Bild: Jenni Ahlbäck, Ida Berg