|

Onecoinmedlems tillgångar fryses igen – misstankarna är nu grövre

NyhetsbildZoom
Österbottens åklagarämbete utreder just nu flera fall av ekonomisk brottslighet med kopplingar till Onecoin. Foto: Skärmdump
Nya uppgifter har framkommit under brottsutredningen mot en 55-årig företagare från Vasa som var involverad i Onecoin. Myndigheterna misstänker nu att brotten har pågått längre än vad man först trodde.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var i juli 2018 som brottsmisstankarna mot en 55-årig företagare från Vasa blev kända. Han hade blivit föremål för stort intresse från skatteförvaltningens sida. Så stort var intresset att ärendet ledde till polisanmälan och han började misstänkas för grovt skattebedrägeri.

Samma månad bekräftade polisen för VBL att misstankarna hade att göra med kryptovalutan Onecoin. Det var också då som Österbottens tingsrätt frös mannens tillgångar och försatte hans egendom till ett värde motsvarande 179 000 euro i kvarstad. 


Tanken var att åtal
skulle väckas i ärendet senast den 19 mars i år. Så blev det inte eftersom ärendet nådde åklagaren bara några få dagar innan. Det gjorde att Österbottens tingsrätt hävde kvarstaden den 20 mars. Dagen därpå yrkade åklagaren på ett nytt kvarstadsbeslut. Så blev det också: Kvarstaden är i kraft igen.

Men ur det nya beslutet framgår också nya uppgifter. Sommaren 2018 var mannen misstänkt för grovt skattebedrägeri under perioden november 2016 – november 2017. Men ur det senaste kvarstadsbeslutet är gärningsperioden maj 2015 - november 2017, alltså ett halvt år längre.

Misstankarna är att företagaren på ett eller annat sätt undvikit att betala tillräcklig skatt under den perioden.


Misstankarna gäller specifikt andra personers penningsummor – 179 000 euro för att vara exakt – som han förvarat på sitt eget konto. Polisen har inte gått ut med detaljerna kring hur det hela gick till, men Onecoin handlade om att värva folk och att få dem att betala in pengar till rörelsen.

Själv har företagaren i sina polisförhör sagt att pengarna det är fråga om inte var hans, utan att han uppehöll pengarna på sitt konto för andra personers räkning. Han har också sagt att han "ville hjälpa mindre bemedlade som inte kunde använda vanliga banktjänster".

Den misstänkta gärningstiden skulle peka på att mannen behållit summan på 179 000 euro på sitt konto i ett och ett halvt års tid.

Eftersom ärendet alldeles nyligen gått till åklagaren så kommer ärendet inte att se en rättssal förrän tidigast hösten. Om det blir åtal.

Åtalsprövning pågår även mot två andra personer som är misstänkta för skattebrott i samband med Onecoin. En av personerna är från Korsholm. Hans egendom har belagts i kvarstad för ett belopp som motsvarar 550 000 euro. Det ärendet är långt allvarligare. Där är det fråga om misstankar för bland annat grov penningtvätt förutom grovt skattebedrägeri och grov oredlighet som gäldenär.

Visa fler

Mest läst senaste veckan