Steve Nyholm: Ekologiska råvaror kan vara lösningen på klimathotet

NyhetsbildZoom
Steve Nyholm säger att ekologiska produkter kan vara lösningen på klimathotet. Foto: Jonny Smeds
Intresset för ekologiska produkter har växt under de senaste åren. Förutom att produkterna är rena från kemikalier har de också en positiv inverkan på klimatet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlandssvenska ekoproducenter från hela Finland samlades i torsdags vid Yrkesakademin i Österbotten i Vasa för att tillsammans fira att Ekotankesmedjan firar tio år och samtidigt byta tankar och tips med varandra.

–När vi började med tankesmedjan var den ekologiska konsumtionen i Finland runt en procent. I dag är den  2,3 procent och det stiger hela tiden, säger Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott.

Han fortsätter:

– I Vasaområdet hade vi femtio-sextio producenter som ville övergå till ekologiskt I år, i fjol hade vi tolv trots att staten inte gör nya ekoförbindelser. Det visar på att det finns ett ökat intresse.

Orsaken till ökningen är att konsumenterna fått upp ögonen för ekologiska produkter. Det har i sin tur tvingat de stora matkedjorna att se över sitt utbud. 

– Barnfamiljer och pensionärer är de största ekokonsumentgrupperna, men man ser också en ökad ekoefterfrågan hos män runt trettio år. Jag tror det beror på det ökade intresset för hälsa och fitness hos unga män, säger Ann-Sofi Ljungqvist, lektor i Yrkeskademin i Österbotten.

Steve Nyholm säger att intresset för ekologiska produkter växt under de senaste åren. Foto: Jonny SmedsLjungqvist och Nyholm säger att det finns många fördelar med att välja ekologiskt i stället för konventionella produkter. Framför allt anses ekologiska råvaror från Finland vara bland världens renaste.

– Det finns områden i Spanien där det inte går att arbeta i jorden utan skyddshandskar. Marken har blivit giftig på grund av alla kemikalier. Det är ett extremt exempel, men det visar på motpolerna mellan ekologiskt och konventionellt, säger Nyholm.

Världen står inför ett globalt klimathot. Nyholm är övertygad om att jordbruket är en del av lösning på problemet.

– Om hela världen skulle övergå till ekologiskt så skulle grödorna binda så mycket koldioxid att det skulle motsvara alla koldioxidutsläpp orsakade av människan.

Orsaken är att ekologiska produkter kräver vallodling för att vara certifierade och få jordbruksstöd.

– Gräset binder koldioxiden. Det är därför som mullen är svart. Det har kommit en del kritik kor och andra idisslare i klimatdebatten. Men djuren är en del av lösningen på hela klimatfrågan. Har man djur så måste man ha gräs, som i sin tur binder koldioxid, säger Nyholm.

Thomas Snellman och Robin Eriksson. Foto: Jonny SmedsRobin Eriksson från Munsala började odla ekologiskt spannmål och potatis för fyra år. Han tycker att de stora matkedjorna kunde bli bättre på att uppmärksamma ekologiska råvaror.

–Matvaruaffärerna kunde bli bättre på att göra reklam för ekologiska produkter. Nu är det gröna löv märket som visar att det är en ekoprodukt ganska undangömt.

Likt många andra jordbrukare är han fundersam över framtiden, speciellt när det kommer till jordbruksstöd.

–Jag är rädd att jordbruksstöden kommer att sjunka i framtiden. Då går det inte att ha samma priser på markarrende som vi har i dag. Men det är något som vi jordbrukare kan sköta sinsemellan. 

Finland har som mål att 20 procent av maten som tillverkas i offentliga storkök ska vara ekologisk från och med år 2020. Ekoproducent Thomas Snellman tror inte det är möjligt att uppnå målet i den här takten.

– Målet kommer vi inte att nå på långa väggar just nu. Men det är viktigt att ekologiska produkter tas in i skolkök och storkök. Om barn blir bekanta med ekologiska råvaror i ett tidigt skede är chansen stor att de också väljer sådana produkter som vuxna, säger han.

Vi hade i Vasa-området femtio-sextio producenter som ville övergå till ekologiskt i år, i fjol hade vi tolv, säger Steve Nyholm. Foto: Jonny Smeds

Kommentarer

Mest läst senaste veckan