Linn Jung.

1. Linn Jung

Linn Jung är journalist och kommersiell medieproducent. I mer än tio år har hon drivit en av Svenskfinlands största bloggar, ”Mama’s got the magic”. I augusti 2018 blev hon egenföretagare när hon öppnade en kommunikationsbyrå i Vasa med Anna Bertills. Linn Jung deltar aktivt i samhällsdebatten, ger unga kvinnor en röst och sprider glädje och framtidstro. I text och bild förmedlar den tidigare Karisbon en positiv och personlig bild av Vasa och Österbotten.

***

Sofia Björklund.


2. Sofia Björklund 

Sofia Björklund är Norrnäsbon och agrologen som i fjol tog över två bybutiker som var på väg att stänga i Närpes. Hon tyckte inte att det kändes rätt att servicen skulle försvinna från landsbygden och valde därför att satsa. Tack vare hennes insats behöver varken Töjbyborna eller Norrnäsborna åka långt för att handla mat. Sofia Björklunds bybutiker är två av bara cirka 200 som finns kvar i landet.


***

 

Anette Rönnlund-Nygård.


3. Anette Rönnlund-Nygård

Anette Rönnlund-Nygård från Närpes har gjort väldigt mycket för det drogförebyggande arbetet i Österbotten. Hon är socionom och psykoterapeut och har hjälpt många människor ur sina missbruk. I dag arbetar hon i familjeteamet på psykosociala enheten inom K5, främst med ungdomar och unga vuxna. Hon är särskilt mån om barnen i missbrukarfamiljerna och har varit med om att starta barnlägerverksamheten "Se mej", som växer för varje år.

 ***

Tarja Parkatti.

4. Tarja Parkatti


Tarja Parkatti är vårdaren som slog larm om läget på Esperi Cares vårdhem i Kristinestad. Hon visade civilkurage när hon vågade kontakta Valvira om missförhållandena på sin arbetsplats. Det hon gjorde ledde till en allvarlig diskussion om äldrevården i Finland, vilket även blev en stor fråga inför riksdagsvalet. Tarja Parkatti har gjort mycket gott för både äldre och deras anhöriga.

 ***

Korsnäs FF:s tränare Yefim Grines tillsammans med Oleksii Zoria och Admir Cavkusic. Zoria bor och jobbar i Harrström och gör sin andra säsong Korsnäs FF. Tränaren Grines konstaterar att han såg direkt att Zoria visste vad han gjorde när Cavkusic segnade ner i matchen mot KPV Akatemia.


5. Oleksii Zoria

Den 16 september i fjol tänkte det gå riktigt galet under en fotbollsmatch i Petalax. Admir Cavkusic från Korsnäs FF fick en smäll mot huvudet och segnade ner på planen. Han fick tungan i halsen och var bara sekunder från att kvävas, men lagkamraten Oleksii Zoria förstod vad som höll på att hända. Han rusade fram och frigjorde luftvägarna. Tack vare ukrainaren och numera Harrströmbon Oleksii Zorias kunskap och snabba agerande klarade sig Admir Cavkusic med livet i behåll.

 ***
Tim Sparv.

6. Tim Sparv
En naturlig ledare som visar vägen både på och utanför fotbollsplan. Fotbollslandslagets kapten gömmer sig aldrig på plan, är ständigt spelbar och bidrar till att göra sina lagkamrater bättre. Han har tagit initiativ till, och satsat egna pengar på konstgräsplaner utanför skolor i både hembyn Oravais och i Vasa. Med intänkterna från Tim Sparv-kläder bidrar han också till den verksamhet som VPS bedriver för personer med funktionsnedsättning och mindre bemedlade. Han är också aktivt med i kampanjen mot klimathotet.


 ***

Nina Brännkärr-Friberg.

7. Nina Brännkärr-Friberg
Nina Brännkärr-Friberg grundade Project Liv rf för fem år sedan, efter att hennes son tillfrisknat från leukemi. Föreningen jobbar för att skapa glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Det gör de bland annat genom att bidra till att skapa trivsammare sjukhusmiljöer och Drömdagar för familjer som drabbats av svår sjukdom.

 ***
Ulf Johansson.

8. Ulf Johansson
Oravaisbo och kultur- och föreningsmänniska ut i fingerspetsarna, en riktig eldsjäl som brinner för den lokala kulturen. Återfinns ofta på revyscenen i Oravais och ute vid sommarteatern vid Kyroboas.  Är dessutom även aktiv i Oravais hembygdsförening. Till vardags är han ekonomisekreterare på Wasa Teater, där han också medverkat i pjäser. 

 ***

Jonathan

9. Jonathan "Jontti" Granbacka
Kronobybon som blev Vasabo som programlett allt från Buu-klubben och Strömsö till Melodi Grand Prix. I "superhjälparna" är han med och sprider snällhet i Svenskfinland. En energisk och positiv person som även mer allvarligt delat med sig av sina tankar om papparollen.

 ***
Philip Järvenpää

10. Philip Järvenpää
Philip Järvenpääs speciella stämma har fångat många österbottniska lyssnare. I höstas släppte han en soloskiva med både covers och egna låtar inspirerade av 50-, 60- och 70-tals musik. Låten ”The real world” har toppat Vega-listan hela vintern och våren. I sommar ska han bland annat vara solist i en miniturné med oratoriet ”Skymning, gryning”.


Så röstar du

  • Rösta på din kandidat genom att skicka sms till numret 13510. Senast 13 maj behöver vi ha din röst.
  • Gör så här: Skriv ordet "rösta" och kandidatens nummer (1–10).
  • Till exempel: rösta 1.
  • Meddelandet kostar 95 cent.
  • Observera att meddelandet ska inledas med ordet "rösta" för att din röst ska registreras.