|

Kina: Vi ska bygga forskningsstation på månen

NyhetsbildZoom
En uppskjutning av en kinesisk rymdraket i oktober 2016. Foto: Chinatopix/AP/TT
I januari landade den kinesiska rymdsonden Chang'e-4 på månens otillgängliga baksida. Inom tio år planerar Kina nu att skicka människor till månen och även bygga en forskningsstation vid en av månens poler, säger Zhang Kejiang, vid landets rymdfartsmyndighet, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kina satsar på att bli en verklig rymdsupermakt.

Zhang säger också att en sond ska skickas till Mars 2020. Ytterligare en sond, Chang'e-5, sänds till månen senare i år. Den har försenats, men den ska ta med prover från månen tillbaka till jorden.

En ny stor bärraket ska även skickas upp i rymden 2020 med delar till en rymdstation. Enligt planerna ska rymdstationen sedan lägga sig i omloppsbana kring jorden 2022. Den är tänkt att ersätta den Internationella rymdstationen (ISS) – ett samarbete mellan USA, Ryssland, Japan, Kanada och europeiska länder – som ska pensioneras 2024.

Kommentarer
|

Svensk psykolog: "Tvinga inte barn till aktiviteter"

Nyhetsbild
Barns intresse för fritidsaktiviteter ser olika ut och ibland kan föräldrar behöva putta på. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad/TT
Fotboll, scouter eller teater. Vissa barn vill prova allt – men vad gör du som förälder om barnet inte vill någonting? Och är aktiviteterna alltid till för barnen eller för att föräldrar ska känna sig duktiga?

Mest läst senaste veckan