Med hjälp av samtliga till buds stående övervakningsresurser vid polisinrättningarna kommer  det att bli tiotusentals utandningstest under fredag och lördag.

– Efter alkoholintag eller på annat sätt berusad är det alltså inte heller denna helg värt att ge sig ut i trafiken. Det viktigaste skälet är givetvis att risken att man ådrar sig skador eller omkommer i trafiken blir betydligt högre på grund av drogernas inverkan, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen 

År 2018 uppgick antalet omkomna i rattonykterhetsolyckor enligt förhandsuppgifterna till 30 och antalet skadade till 495. Antalet är enligt Ihalainen till all lycka lägre än under tidigare år. Rattonykterhetsincidenter leder ändå till att många unga omkommer eller ådrar sig skador. Av de omkomna och skadade var en dryg tredjedel 15–24-åringar.

– Personskadorna i rattonykterhetsfallen koncentreras till sommarmånaderna. Därför medverkar polisen i förebyggandet av rattonykterhet redan innan sommarsäsongen infaller, säger Ihalainen.

Förra året åkte cirka 19 000 rattfyllerister fast.