|

USA: Iranskt hot mot diplomater i Irak

Irakiska soldater under en träningsinsats tillsammans med soldater ur den USA-ledda militäralliansen som bekämpar IS i Irak och Syrien. Arkivbild. Zoom
Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Irakiska soldater under en träningsinsats tillsammans med soldater ur den USA-ledda militäralliansen som bekämpar IS i Irak och Syrien. Arkivbild.

USA:s utrikesdepartement har beordrat icke-nödvändig myndighetspersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet.Anledningen sägs vara en hotbild kopplad till Iran.Tyskland, Nederländerna och Sverige vidtar åtgärder för sin militära personal i Irak.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Beskedet från USA ges i ett uttalande från ambassaden i Bagdad, där man även konstaterar att beskickningen inte kommer att kunna stå till tjänst med viseringsfrågor. Ambassaden kommer också att ha begränsade möjligheter att bistå med brådskande stöd till amerikanska medborgare i Irak.

– Att garantera säkerheten för amerikanska medborgare och myndighetspersonal är vår högsta prioritet, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån Reuters.

Amerikanska medborgare avråds från att resa till Irak. Medborgare som befinner sig i Irak uppmanas att undvika amerikanska inrättningar i landet.

Träningsuppdrag ställs in

Annons
I uttalandet från ambassaden i Bagdad rekommenderas också den personal som berörs av beslutet att lämna landet "så snart som möjligt via privata transportmedel".

– Det är direkt kopplat till Iran, flera hot härstammar direkt från Iran, säger en högt uppsatt beslutsfattare vid USA:s utrikesdepartement enligt nyhetsbyrån AFP.

Tyskland har meddelat att samtliga militära träningsinsatser som landet för närvarande har i Irak ställs in. Även Nederländerna ställer i träningsuppdrag i landet med hänvisning till ett ospecificerat säkerhetshot.

Sverige pausar

Sverige har följt efter och gör ett uppehåll i den svenska militära utbildningen av irakiska soldater med anledning av utvecklingen i regionen. Ett 50-tal svenskar befinner sig i Irak inom ramen för insatsen, enligt Försvarsmakten.

Enligt en talesperson för det tyska försvarsdepartementet baseras beslutet på att Tyskland har fått indikationer om potentiella Iranstödda attacker, skriver Reuters.

Den tyska militären uppges ha 160 soldater på plats i Irak. Nederländerna har omkring 170 anställda i Irak, både civila och militärer. Omkring 50 av dem tränar kurdiska styrkor i Erbil i norra Irak.

Tidskriften Focus rapporterar att USA:s beslut fattats gemensamt med samarbetsländer som bekämpar terrororganisationen IS i regionen.

Ökad anspänning

Spänningen i Mellanöstern har ökat den senaste tiden då Washington – efter att ha dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran – infört omfattande sanktioner mot Teheran. Iran har svarat med att dra sig ur delar av överenskommelsen och hotat med att stänga inloppet till Persiska viken, det Irankontrollerade Hormuzsundet. Omkring 15 miljoner fat olja passerar Hormuzsundet dagligen.

USA beslutade nyligen att skicka amerikanska styrkor, strids- och bombflygplan och ett hangarfartyg till regionen. Det motiverades med påståenden om att det finns indikationer om förestående hot mot amerikanska intressen från Iran, eller Irantrogna grupper i Mellanöstern.

Trots anspänningarna har både USA och Iran uttryckt att de inte vill att situationen utvecklas till ett krig.

– Varken vi eller de strävar efter krig. De förstår att det inte ligger i deras intresse, sade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i tisdags.

Sverige följer noga

I början av april stämplade USA det iranska revolutionsgardet, en gren av försvarsmakten, som en terroristorganisation. Iran svarade med att terrorstämpla amerikanska styrkor i Mellanöstern.

Svenska utrikesdepartementet har inte gjort som USA vad gäller ambassadpersonalen.

– Men vi följer säkerhetsläget noga och vidtar de åtgärder som behövs, säger Catherine Johnsson vid UD:s presstjänst till TT.

Departementets reserekommendation från den 11 april är oförändrad och innebär avrådan att resa till delar av Irak.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

USA köper upp hela lagret av coronaläkemedel – "Finns inget kvar för Europa"

En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.
Foto: Gilead Sciences/AP/TT

En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.

USA har gjort stora inköp av det antivirala läkemedlet remdesivir, som visats ha effekt i behandlingen av covid-19, rapporterar The Guardian.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan