|

Olivia och Catzo poddar om hur det är att vara regnbågsförälder

Catzo och Olivia hoppas att alla finlandssvenska föräldrar hittar igenkänning, humor och får sig en tankeställare av deras podcast Queerents. "Regnbågsfamiljer lever inte i en isolerad värld, det som vi diskuterar är matnyttigt för alla", konstaterar de. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Catzo och Olivia hoppas att alla finlandssvenska föräldrar hittar igenkänning, humor och får sig en tankeställare av deras podcast Queerents. "Regnbågsfamiljer lever inte i en isolerad värld, det som vi diskuterar är matnyttigt för alla", konstaterar de.

En familj kan bestå av så mycket mer än bara mamma, pappa och barn. Queerents är som en vanlig föräldrapodd men som också berör politiska ämnen och barnuppfostran ur ett regnbågsperspektiv.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vem får bli förälder ? Hur skaffar man egentligen barn som regnbågsförälder? Och vilka bilder är okej att ladda upp på sociala medier ? Det är bland annat sådana ämnen som Catzo och Olivia diskuterar i sin podcast Queerents.

Nyhetsbyrån Svensk Presstjänst producerar podden som från och med lördag kommer att finnas på de finlandssvenska dagstidningarnas webbplatser, bland annat på Vasabladets och Österbottens Tidnings sajter. 

Queerents är som en vanlig föräldrapodd. Men vid sidan om blöjfadäser och joller tar Olivia och Catzo upp orättvisor som de stöter på i sin vardag, aktuella politiska ämnen och barnuppfostran ur ett regnbågsperspektiv.

Lyssna på avsnitt 1 här: "Barn blir inte till genom sex"

Annons
Duon träffades när Catzo följde med Olivia och hennes partner i ett års tid för en dokumentär för Yle. I processen blev de vänner och upptäckte att de båda har en ambition att göra samhället till en mer inkluderande plats. En podd kändes som en naturlig väg att gå.

– Det ligger i tiden, och det behövs flera röster om regnbågsämnen, säger Olivia.


Föddes ur ett behov av information

När Catzo själv började tänka på att bilda familj med sin fru märkte de att det inte fanns mycket information att tillgå.

– Jag visste ingenting om hur man skaffar barn som kvinnopar och jag tycker allmänt att man pratar för lite om de här frågorna. Både jag och Olivia är rätt nyblivna föräldrar och vi vill dela med oss av våra rädslor, upplevelser och känslor kring föräldraskapet, säger Catzo.

Och man behöver verkligen inte vara queer för att uppskatta podden, säger de. Podcasten är till för alla. Det är inte många andra som vågar prata om samma ämnen som de.

Vilka fördomar stöter ni på som regnbågsföräldrar?

– Jag kommer inte på några direkta fördomar men jag känner att min familjeform inte är beaktad och det gör mig frustrerad, säger Catzo och ger ett exempel.

– Dagvården skickade nyligen hem en blankett som vi skulle fylla i. Det finns ett fält för "mamma" och ett för "pappa". Var ska vi fylla i namnen? Det kan tyckas vara en liten detalj, men det är något som upprepas gång på gång. Den här podden är ett sätt att få ut frustrationen över att inte få vara en likvärdig del av samhället.

Olivia och Catzo vill med sina personliga och ibland också privata berättelser få till en förändring.

– Vi vill öka medvetenheten om olika slags familjekonstellationer och om genuskreativt föräldraskap. Jag hoppas att världen kan bli mer jämlik tack vare vår podcast, säger Olivia.


Catariina "Catzo" Salo jobbar som reporter på Nyhetsbyrån SPT som producerar podcasten.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Lyckliga människor sparar mest – de som anser sig vara mycket lyckliga sparar 400 euro per månad

Gör pengar en lycklig? Enligt Sparbarometer är det i alla fall de som anser sig vara lyckliga som sparar mest.
Foto: Pixabay/SPT

Gör pengar en lycklig? Enligt Sparbarometer är det i alla fall de som anser sig vara lyckliga som sparar mest.

Lyckliga människor sparar och planerar sin ekonomi på längre sikt än mindre lyckliga människor. Sambandet mellan lycka och sparande framgår av Sparbankens färska Sparbarometer-undersökning.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan