|

Final i världens största demokratiska val

NyhetsbildZoom
Huvudrivalerna i indiska valet – premiärminister Narendra Modi och Kongresspartiets ordförande Rahul Gandhi. Foto: Manish Swarup, Altaf Qadri/AP/TT
Under söndagen infaller den sista dagen i Indiens rekordstora parlamentsval, som i sex veckor har präglats av haglande förolämpningar mellan premiärminister Narendra Modi och konkurrenten Rahul Gandhi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

900 miljoner indier har kunnat rösta i vad som kallas världens största demokratiska val, som skett under en rad valdagar sedan den 11 april. Orsakerna till att valet är så utdraget är rent praktiska – att forsla ut röstmaskinerna till avlägsna vallokaler tar tid. Transporterna sker ibland via elefant och kamel.

Under söndagen väljer åtta delstater i norra Indien de sista 54 kandidaterna till parlamentet. En av dessa delstater är Uttar Pradesh, vars huvudstad är premiärminister Narendra Modis egen hemstad Varanasi.

Rösträkningen sker dock på en enda dag, nu på torsdag. Då står det klart om Narendra Modi får sitta kvar för en andra mandatperiod.

Hinduisk nationalism

Valet har i hög grad kommit att betraktas som en folkomröstning om hur väl man anser att den 68-årige premiärministern, som vann en jordskredsseger i valet 2014, lyckats infria sina löften. Hans parti, Bharatiya Janata Party (BJP), vann då 272 av 543 mandat i parlamentet.

Kritiker anser att Modi har försummat ekonomin och misslyckats med att mota arbetslösheten. Han anklagas också för att underblåsa en religiös splittring i landet – under de senaste fem åren har en växande hinduisk nationalism kulminerat i våldsamma attacker mot främst muslimer i flera regioner.

Förolämpningarna har också haglat mellan Narendra Modi och hans främsta rival, Kongresspartiets Rahul Gandhi. De har bland annat kallat varandra fåne, tjuv och lögnare.

– Aggressiviteten och fulspelet har gjort att lägstanivån i indisk politik har sjunkit mycket, säger väljaren Asit Banerjee från Kolkata.

Att skrapa ihop en egen majoritet är långt ifrån självklart för Narendra Modi. Om han misslyckas med det kan regeringsbildningen komma att avgöras av stora regionala partier i delstater som Uttar Pradesh och Kerala, skriver BBC.

Våldsamheter och meditation

Förhöjd säkerhet präglar den enorma valrörelsens sista dagar. I onsdags beordrade Indiens valkommission att alla valkampanjer avslutas i förtid, med anledning av våldsamheter i delstaten Västbengalens huvudstad Kolkata. 57 000 polismän har satts in runt vallokalerna i delstaten, för att säkerställa att röstningen fortlöper utan störningar.

Narendra Modi själv tar de sista dagarna i valrörelsen med ro. I lördags drog han sig undan för en 15 timmar lång meditation i en helig grotta i staden Kedarnath, innan han besökte ett hinduiskt tempel ägnat åt guden Shiva.

Det välfotograferade besöket har höjt på flera ögonbryn i landet. På bilder syns premiärminister Modi promenera mot templet på en röd matta, vilket strider mot hinduismens principer, enligt oppositionen.

– Äkta troende går till Shivas helgedom först efter att de gett upp sitt ego och sin stolthet, inte genom att få en röd matta utrullad, säger Kongresspartiets talesperson Randeep Singh Surjewala, enligt den indiska tidningen Deccan Herald.

|

Man kissade från bro – fyra till sjukhus

Nyhetsbild
En sightseeingbåt i Berlin. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: Jockel Finck/AP/TT
Offentlig urinering är visserligen straffbart på sina håll, men brukar då ses som ett brott utan offer. Och den man som bestämde sig för att lätta på trycket från en bro i Berlin i fredags eftermiddag kunde nog inte förutse konsekvenserna av sin till synes obetydliga förseelse.

Mest läst senaste veckan