|

Carina och Ralf fotar och samlar – "Gamla saker är fina"

Carina och Ralf Backman har 4 barn och 8 barnbarn. Zoom
Foto: Felix Rantschukoff

Carina och Ralf Backman har 4 barn och 8 barnbarn.

På Tålamodstorpet i Kaurajärvi finns det ett par som vardera har sitt speciella intresse. Carina Backman tycker om att fotografera, och har hyllats för sina förmågor tidigare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ralf Backman samlar på gamla föremål, och på deras gård ryms så mycket föremål så att det känns som ett museum.

– Det är inte det utan det har bara blivit så här, säger Ralf. 


Ralf fick det första Vöråskåpet av Carina då han fyllde 40 och efter det har han aktivt köpt det han har velat ha.

– En sak är gemensam, största delen är från nuvarande Vörå. Jag är lite patriotisk av mig, det duger inte med annat, säger Ralf. 

Annons

Hörnskåpet i Ralf och Carinas hus är från Rejpelt.
Foto: Felix Rantschukoff

Hörnskåpet i Ralf och Carinas hus är från Rejpelt.Det som står ute på gården eller är inne i någon bod är lokala bruksföremål och kommer mestadels från byggnader som ingått när de köpt tilläggsmark i byn under årens lopp. De har även flyttat en del av själva byggnaderna till gården. 

– Sakerna har inte kanske ett så högt ekonomiskt värde, men de har ett desto större kulturellt värde, säger Ralf.

En av byggnaderna som Ralf tagit tillvara är nu för tiden en bastu.
Foto: Ralf Backman

En av byggnaderna som Ralf tagit tillvara är nu för tiden en bastu.De har varit jordbrukare sedan 1990. Men de överlät jordbruket åt sonen i fjol och flyttade då till torpet. Sedan Ralfs farfars farfars farfars farfars far Mats upptog Kaurajärvi nybygge 1697 har släkten varit trakten trogen. Nu är den tolfte generationen på gång.

Ralf Backman brukar säga att det som andra bär ut bär han in.
Foto: Felix Rantschukoff

Ralf Backman brukar säga att det som andra bär ut bär han in.– Jag har varit intresserad av lokal historia sedan 25 års ålder. Det vi har här är verkligen lokalt.

Ralf säger att det är svårt att lyfta fram en favorit bland allt han samlat. Men om han ska lyfta fram något som han samlat många av är det stenfat tillverkade på krukmakeriet i grannbyn Keskis.

En av bodarna är fyllda av slöjdredskap. Många versioner av den modernare hyveln har funnits.
Foto: Felix Rantschukoff

En av bodarna är fyllda av slöjdredskap. Många versioner av den modernare hyveln har funnits.– Det första jag hittade fanns i ett uthus vi köpte och sedan dess har antalet stigit till närmare 50 stycken.


Carina Backman brinner också för ett särskilt intresse, nämligen fotografering. Hon fick sin första kamera när hon fyllde 50 för tre år sedan.

– Jag har alltid tänkt att om jag ska ha en kamera så ska jag gå en kurs. Så jag gick en kurs på MI som Johan Strand höll. Nu är jag inne på min andra kamera, en Canon EOS 77D, säger Carina.

Carina Backman kliver in i en av de många bodar som finns på gården.
Foto: Felix Rantschukoff

Carina Backman kliver in i en av de många bodar som finns på gården.Carina fotar egentligen det som dyker upp för henne. Det kan vara allt från olika motiv i naturen till barnbarnen och hemgården. Ibland brukar hon gå ut och strosa omkring, men sen brukar hon sist och slutligen hitta något fint att fota där hemma.

Carina tycker om att fotografera barnbarnen. Att göra fotona svartvita gör att de är svåra att placera tidsmässigt.
Foto: Carina Backman

Carina tycker om att fotografera barnbarnen. Att göra fotona svartvita gör att de är svåra att placera tidsmässigt.– Det är kul att fota barnbarnen i de gamla omgivningarna. Vi har klätt barnbarnen i gammeldags kläder och det blir både fint på vintern och sommaren.


Det viktigaste är känslan i bilden, poängterar Carina. Vissa av Carinas bilder har väckt intresse på sociala medier. Den bild som fått mest uppmärksamhet var en bild på en ren i Levi. Renen som står högt uppe i ett färggrant landskap har tusentals gillningar på sociala medier, den är dock inte hennes egen favoritbild.

– De ringde till och med från Aamulehti och frågade om bilden.

Även Ralf har gått en fotokurs, men utan att bli lika begeistrad. Carina å sin sida ser charmen i gamla ting, men är inte lika engagerad i samlandet.

Nästan överallt man ser finns det något lokalt hantverk som Ralf har samlat på sig genom åren.
Foto: Felix Rantschukoff

Nästan överallt man ser finns det något lokalt hantverk som Ralf har samlat på sig genom åren.– Det är nog Carina som fotar och jag som handlar.

– Och jag tycker att gamla saker är fina men jag har inte samma kunskap som Ralf.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Jakob skrev fulla poäng i modersmål – Topeliusgymnasiet i toppen för tredje året i rad

Jakob Holm vill inspirera till läsning. Bland författarskap som varit betydelsefulla för honom själv hittas Väinö Linna, Søren Kirkegaard och Gösta Ågren.
Foto: Jonas Brunnström

Jakob Holm vill inspirera till läsning. Bland författarskap som varit betydelsefulla för honom själv hittas Väinö Linna, Søren Kirkegaard och Gösta Ågren.

Redan innan han började förskolan lärde sig Jakob Holm att läsa. I vår bevisade han att han minsann också kan skriva genom att kamma hem fulla poäng i studentexamensprovet i modersmål.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan