|

Förhandsröstningen avslutas på tisdag kväll

NyhetsbildZoom
Sista dagen man kan förhandsrösta i EU-valet är tisdag den 21 maj. Foto: Lehtikuva/Laura Ukkonen
Den som tänkt förhandsrösta i EU-valet hinner ännu under tisdagen. Hittills har drygt 16 procent av väljarna avlagt sin röst.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Omkring 690 000 finländare har nu förhandsröstat i EU-valet, enligt Justitieministeriets resultattjänst. Det utgör 16,2 procent av alla röstberättigade. En dag återstår nu av förhandsröstningen – den som vill rösta på förhand hinner ännu under tisdagen. 

Den egentliga valdagen är på söndag den 26 maj.

I Vasa valkrets har 13,9 procent valt att rösta på förhand. I de svenskösterbottniska kommunerna har man förhandsröstat flitigast i Kaskö (23,4 procent) och i Vasa (17 procent). Det är en något större andel kvinnor än män som förhandsröstat.

Totalt 269 kandidater, fördelade på 18 partier, är uppställda i EU-valet i Finland. Foto: Lehtikuva/Laura Ukkonen


Man kan förhandsrösta på vilket som helst av de över 900 allmänna förhandsröstningsställen som finns i landet. Den som väljer att rösta på valdagen på söndag kan endast avlägga sin röst i den vallokal som finns angiven på röstsedeln.

I förra EU-valet, år 2014, valde 17,4 procent av finländarna att rösta på förhand. Det totala valdeltagandet landade då på 41 procent.

Visa fler
Kommentarer
|

Finlandssvenska socialdemokrater väljer ny ordförande – ser ut att bli kamp om posten

Nyhetsbild
På kongressen i Jakobstads 2015 valdes Viktor Kock till ny ordförande. Frågan är vem som ska ta över efter honom. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Erica Helin från Åboland och Jacob Storbjörk från Jakobstad är intresserade. Viceordförande Anette Karlsson säger varken ja eller nej. Mycket tyder på att det blir flera som aspirerar på att efterträda FSD-ordföranden Viktor Kock.

Mest läst senaste veckan