|

Nicaragua lovar släppa 100 politiska fångar

NyhetsbildZoom
Regeringskritiska demonstranter kräver rättvisa, liv och frihet under en manifestation i Managua i Nicaragua i augusti 2018. Arkivbild. Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT
100 politiska fångar ska släppas i Nicaragua, uppger landets regering. Beskedet om frisläppandet kommer efter hot från oppositionen om en allmän strejk och om att ställa in samtal för att lösa den politiska krisen i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen uppger att de planerar att släppa totalt 300 politiska fångar till den 18 juni.

"Vi har utfärdat 100 order om frisläppande av människor som är missänkta för att ha begått brott mot den allmänna säkerheten och ordningen", säger inrikesdepartementet i ett uttalande.

Hundratals människor frihetsberövades under våldsamma protester förra året efter att president Daniel Ortega försökte dra ned på Nicaraguas välfärd.

Ortega har kallat protesterna en olaglig komplott för att avsätta honom. Kritiker har i sin tur anklagat honom för att bryta mot mänskliga rättigheter. Oppositionen har krävt att regeringen ska släppa fångarna och tidigare i år kom parterna överens om en lista på 300 fångar som ska frisläppas.

Över 300 personer har dött och 62 000 har flytt sedan protesterna startade förra året, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Kommentarer
|

Analytiker: Finland bidrar indirekt till illegal handel med mänskliga organ i Kina

Nyhetsbild
David Matas, Marja Heinonen-Guzejev, Enver Tohti och Ethan Gutmann påtalade den illegala organhandeln i Kina i samband med ett seminarium i Helsingfors. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Tiotusentals olagliga transplantationer av mänskliga organ sker varje år i Kina. Organen har ofta skurits ur avrättade politiska fångars kroppar, uppger en grupp experter som besökte Helsingfors på onsdagen.

Mest läst senaste veckan