|

Podden Queerents | Avsnitt 2: Polariseringen i transdebatten

I veckans avsnitt att Queerents diskuterar Olivia och Catzo vem som har rätt att föra fram vems åsikter, om abort är en kvinnofråga där vi glömmer transpersoner och vem det egentligen är som förtrycker vem i patriarkatet. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT/SPT

I veckans avsnitt att Queerents diskuterar Olivia och Catzo vem som har rätt att föra fram vems åsikter, om abort är en kvinnofråga där vi glömmer transpersoner och vem det egentligen är som förtrycker vem i patriarkatet.

Veckans avsnitt av Queerents med Olivia och Catzo handlar om transfrågor och aborträtten. Duon diskuterar också vem som får föra vilken samhällsdebatt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Yle-programmet Sannikka och Ukkola gästades nyligen av en transkvinna och en detransitionerande kvinna. Detransitionering betyder en könskorrigering som korrigeras tillbaka. 

Att ställa två helt olika upplevelser av en högst individuell transprocess mot varandra känns väldigt problematiskt. Att därtill ta in en psykolog som helt tydligt inte har insyn i hur transunga mår och blir behandlade gör inte saken bättre.


Den lagstiftning vi har i Finland när det gäller transprocessen säger i dag att den som juridiskt vill korrigera sitt kön måste ha vidtagit medicinska åtgärder. I klartext: du ska vara steril. Denna sterilitet uppnås ofta med hormonbehandling.

I programmet ondgjorde sig den detransitionerande kvinnan över att hon hade blivit utsatt för onödiga medicinska åtgärder som hon i dag vill få ogjorda. Med den kunskap vi har i dag och med en ny lagstiftning skulle det här i många fall ha kunnat undvikas.

Annons

Genom att ändra lagstiftningen så att en person genom egen anmälan kan ändra sitt juridiska kön eliminerar man behovet av onödiga medicinska ingrepp. Genom att göra det lättare för transpersoner att få sitt kön bekräftat, kommer vi troligen att få allt färre personer som ångrar sin transprocess. Inte tvärtom, som en del vill få det att framstå som.

I veckans avsnitt av Queerents diskuterar Olivia och Catzo vem som har rätt att föra fram vems åsikter, om abort är en kvinnofråga där vi glömmer transpersoner och vem det egentligen är som förtrycker vem i patriarkatet.

 

Queerents produceras av nyhetsbyrån SPT och ges ut i samarbete med KSF Media, HSS Media och Åbo Underrättelser.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Lyckliga människor sparar mest – de som anser sig vara mycket lyckliga sparar 400 euro per månad

Gör pengar en lycklig? Enligt Sparbarometer är det i alla fall de som anser sig vara lyckliga som sparar mest.
Foto: Pixabay/SPT

Gör pengar en lycklig? Enligt Sparbarometer är det i alla fall de som anser sig vara lyckliga som sparar mest.

Lyckliga människor sparar och planerar sin ekonomi på längre sikt än mindre lyckliga människor. Sambandet mellan lycka och sparande framgår av Sparbankens färska Sparbarometer-undersökning.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan