Novia satsar på utbildning i programmering – erbjuder 25 studieplatser

NyhetsbildZoom
Novia inleder en utbildning i programmering i Vasa. Foto: Arkiv
Nu svarar Novia på bristen på kodare och startar en utbildning i programmering i Vasa. I höst inleds ansökningsprocessen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utbildningen fokuserar på programmering och på begreppet Devops som är en metod som förenar själva programmeringen och systemförvaltningen till en kontinuerlig process. Utbildningen består av två helheter, en programmeringshelhet för personer med allmän kunskap och kännedom om ICT-branschen och en fortsättningshelhet för personer med programmeringskunskaper.

Studerande får en del av studierna tillgodoräknade inom utbildningen till ingenjör i el- och automationsteknik vid Novia.

Studerande vid den nya utbildningen har möjlighet att avlägga studiehelheter upp till 60 studiepoäng under två års tid. 

Möjlig tack vare statlig finansiering

Undervisningsminister Grahn-Laasonen beviljade 19 miljoner euro i specialunderstöd till högskolorna för att åtgärda bristen på kodare i arbetslivet. Finansieringen gör det möjligt för över 10 000 studerande att studera programmering.

– Detta är en växande bransch med flera valmöjligheter. Utbildningen lämpar sig för personer som har praktisk erfarenhet av programmering alternativt om man har en högskoleexamen och saknar kompetenser inom programmering. Den här utbildningen möjliggör arbete inom ett snabbt växande område med stora valmöjligheter och goda förutsättningar till avancemang, säger Kaj Wikman, utbildningsansvarig vid Novia.

Enligt Wikman har deltagarna möjlighet att gå utbildningen vid sidan av ett arbete. Detta på grund av att utbildningen är flerformsbaserad och kräver närvaro under några tillfällen som är bestämda på förhand. 

Ansökan till den första helheten sker i höst. 

Kommentarer

Studiestöd också på sommaren? – ungdomsförbunden är delade i frågan

Nyhetsbild
Efter debatten ställde allihopa upp på ett gruppfoto. De är Henna Pursiainen, Frida Sigfrids, Hanna-Marilla Zidan, Aleksi Sarasmaa, Suvi Mäkeläinen, Asseri Kinnunen och Reza Abdali. Knästående: Mikkel Näkkäläjärvi och Sameli Sivonen. Foto: Marcus Lillkvist
Ungdomspartiernas debatt hettade stundtals till när studiestödet, EU, och statsfinanserna avhandlades på scenen vid Finlandsarenan.

Mest läst senaste veckan