|

Maj stor minusmånad på Wall Street

Kurserna dök på New York-börsen på fredagen. Arkivbild. Zoom
Foto: Mark Lennihan/AP-TT

Kurserna dök på New York-börsen på fredagen. Arkivbild.

Amerikanska börser faller sedan president Donald Trump överraskat marknaden genom att avisera att tullar ska införas på mexikanska varor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Maj blev årets första minusmånad på Wall Street.

Investerarna befarar att det upptrappade handelskriget leder till en konjunkturnedgång i världens största ekonomi.

Även den kinesiska regeringens besked att man kommer att presentera en hittills okänd lista över "opålitliga" utländska företag – ytterligare skärpning av handelkonflikten mellan USA och Kina – tynger. Dessutom sjönk oljepriset över 3 procent på fredagen, det största prisfallet på ett halvår.

Mest stryk under handelsdagen tog biltillverkare och annan tillverkningsindustri. General Motors tappade 4,3 procent och Ford föll 2,3 procent. Energibolagens sektorindex gick ned 1,8 procent. Även finansbolag och banker tyngdes av tullhotet, finanssektorns index gick ned 1,7 procent.

Annons
Dow Jones industriindex föll 1,4 procent, S&P 500 tappade 1,3 procent och Nasdaqs kompositindex backade 1,5 procent.

Det innebär sjätte raka förlustveckan för "the Dow", den längsta sådana sviten sedan 2011. Och maj blev årets första minusmånad för alla indexen: ner 6,7 procent för Dow Jones, minus 6,6 procent för S&P 500 och ett fall på 7,9 procent för Nasdaq.

Det är ett rejält slag mot årets tidigare stora uppgångar. Men sammantaget ligger ändå Dow Jones på plus 8 procent, S&P 500 på plus 11, och Nasdaq på plus 14 procent hittills i år.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nedåt på asiatiska börser

Nedåt på flera börser i Asien.
Foto: Vincent Yu/AP/TT

Nedåt på flera börser i Asien.

Handelsveckan inleddes på minus i Asien då börserna fortsätter att påverkas av oro kopplad till det pågående coronavirusutbrottet.

Mest läst senaste veckan