|

Generös mackanställd blev Sydafrikas älskling

NyhetsbildZoom
En kvinna som glömt kortet hemma fick pengar till bensin. Arkvibild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
En hjälpsam mackanställd har blivit hela Sydafrikas hjälte. Summan på motsvarande 6 euro Nkosikho Mbele gav till en kvinna som glömt betalkortet hemma får han mångdubbelt tillbaka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Monet van Devetner var på väg mot Kapstaden när hon stannade för att tanka. På macken insåg hon att hon glömt sitt kort och inte kunde betala för sig.

Men Nkosikho Mbele, som tankade bilen åt henne, sade att det inte var någon fara. Hon kunde få pengar av honom och betala tillbaka nästa gång hon kom förbi. Rörd över generositeten delade Monet van Devetner berättelsen i sociala medier, där den snabbt spreds.

En insamlingskampanj startades och de 100 rand, cirka 6 euro, som Mbele gett van Devetner var snart uppe i 400 000, mer än 23 500 euro. Och mer lär det bli innan insamlingen avslutas den 30 juni.

Pengarna kommer att gå till ordentlig utbildning för Nkosikho Mbeles två barn. Han säger också att han vill hjälpa barn som lever på gatorna.

Mbele är tacksam för pengarna, men vill inte ta åt sig någon ära för sin fina gest.

– All uppmärksamhet och beröm ska gå till Gud, som inspirerar till goda gärningar, säger han till The South African.

|

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Nyhetsbild
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT
Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Mest läst senaste veckan