|

HS: Brist på p-piller i hela Finland

NyhetsbildZoom
P-piller är det populäraste preventivmedlet bland finländska ungdomar. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Bristen gäller åtminstone elva olika märken. På vissa ställen i landet är pillren helt slutsålda.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det råder brist på p-piller i hela Finland, skriver Helsingin Sanomat. Bristen på p-piller har ökat under våren och början på sommaren. 

Enligt de uppgifter som tidningen fått från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea är det brist på märkena Delamonie, Desogestrel, Harmonet, Meliane, Microlution, Minulet, Qlaira, Yasmin, Yasminelle, Yaz och Zoely.


– Orsakerna kan vara många. Om ett populärt p-pillermärke tar slut i Finland kan det leda till att andra märken har mer åtgång. Tillverkarna är inte förberedda på den höjda efterfrågan och då kan det ta 6–24 månader för dem att komma ikapp, säger Apotekarförbundets kommunikationschef Elina Aaltonen till Helsingin Sanomat.

Bristen gäller ändå inte enbart p-piller. De senaste åren har läkemedelsbristen ökat överlag. År 2010 fick Fimea in 67 anmälningar om läkemedelsbrist och under fjolåret var anmälningarna uppe i 1213 stycken.

Kommentarer
|

Sjöräddningen: "Båtolyckan i Vasa skärgård är den allvarligaste händelsen under midsommaren"

Nyhetsbild
Olyckan i Vasa skärgård är den allvarligaste midsommarolyckan på sjön enligt sjöräddningsledare Benny Paulsson. Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT/SPT
Förutom båtolyckan med fem personer i Sundom skärgård i Vasa, har läget på havet varit som det brukar under midsommarhelgerna.

Mest läst senaste veckan