|

Podden Queerents | Avsnitt 4: Får jag gå till riksdagen med håriga ben?

NyhetsbildZoom
Catzo har hår på benen för att hon inte orkar raka dem. Olivias alopecia har gjort att de sparade benhåren ramlat av. Lyssna på Queerents! Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
I veckans avsnitt av Queerents pratar Olivia och Catzo om hårskam, komplimanger till barn och Jani Toivola.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När jag var 18 år gammal jobbade jag ett tag på det anrika varuhuset Harrods i London. Arbetsplatshierarkierna är överlag större i Storbritannien än i Finland, men på det här varuhuset syntes de gamla etiketterna och normerna ännu starkare än på många andra ställen. Kvinnorna skulle ha svart kjol och vit kragskjorta. Männen hade förstås också sina egna normer att följa, men de fick i alla fall ha byxor.

När det blir sommar och de tropiska dagarna avlöser varandra också i klimatkrisens Finland, lyfts frågan om vad som är acceptabelt att klä sig i på jobbet upp igen. Med den kommer följdfrågan: får man ha hår på benen?

Kroppsbehåring är något som de flesta av oss helt enkelt bara har. Så har det varit från apornas tider. Plötsligt var det sedan någon som på att det skulle vara häftigt om kvinnor var hårlösa. Som små barn! Industrin hakade på och butikshyllorna serverar nu en mängd olika hårborttagningsmöjligheter speciellt utvecklade för kvinnor.

De senaste åren har det uppstått en liten revolt mot att kvinnor ska raka allt från hakan neråt. Tjejer och kvinnor låter helt enkelt bli. En del skyltar till och med sina håriga armhålor och ben.

Sen finns vi andra, som mest är lata och tycker att det är en oöverkomlig påfrestning att ta fram ladyshaven. Det finns tillfällen när håriga kvinnoben inte fungerar - men det finns också tillfällen där håriga mansben inte ska finnas. Vid officiella tillställningar hör det till kutymen att också män gömmer undan sina spiror. Kanske det är hela klädetiketten som borde reformeras, speciellt om de tropiska dagarna håller i sig sommar efter sommar.

 

Visa fler
Kommentarer
|

Tullen: Poppers värda 600 000 euro har förts in i Finland

Nyhetsbild
På 1960-talet förpackades amylnitrit i ampuller som gav ifrån sig en knall när den öppnades. Därför kallas de poppers. Foto: Tullen
Poppers används bland annat som sexdrog och har sålts i nätbutiker som erbjuder vuxenunderhållning.

Mest läst senaste veckan