|

Podden Queerents | Avsnitt 4: Får jag gå till riksdagen med håriga ben?

Catzo har hår på benen för att hon inte orkar raka dem. Olivias alopecia har gjort att de sparade benhåren ramlat av. Lyssna på Queerents! Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Catzo har hår på benen för att hon inte orkar raka dem. Olivias alopecia har gjort att de sparade benhåren ramlat av. Lyssna på Queerents!

I veckans avsnitt av Queerents pratar Olivia och Catzo om hårskam, komplimanger till barn och Jani Toivola.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När jag var 18 år gammal jobbade jag ett tag på det anrika varuhuset Harrods i London. Arbetsplatshierarkierna är överlag större i Storbritannien än i Finland, men på det här varuhuset syntes de gamla etiketterna och normerna ännu starkare än på många andra ställen. Kvinnorna skulle ha svart kjol och vit kragskjorta. Männen hade förstås också sina egna normer att följa, men de fick i alla fall ha byxor.

När det blir sommar och de tropiska dagarna avlöser varandra också i klimatkrisens Finland, lyfts frågan om vad som är acceptabelt att klä sig i på jobbet upp igen. Med den kommer följdfrågan: får man ha hår på benen?

Kroppsbehåring är något som de flesta av oss helt enkelt bara har. Så har det varit från apornas tider. Plötsligt var det sedan någon som på att det skulle vara häftigt om kvinnor var hårlösa. Som små barn! Industrin hakade på och butikshyllorna serverar nu en mängd olika hårborttagningsmöjligheter speciellt utvecklade för kvinnor.

De senaste åren har det uppstått en liten revolt mot att kvinnor ska raka allt från hakan neråt. Tjejer och kvinnor låter helt enkelt bli. En del skyltar till och med sina håriga armhålor och ben.

Annons
Sen finns vi andra, som mest är lata och tycker att det är en oöverkomlig påfrestning att ta fram ladyshaven. Det finns tillfällen när håriga kvinnoben inte fungerar - men det finns också tillfällen där håriga mansben inte ska finnas. Vid officiella tillställningar hör det till kutymen att också män gömmer undan sina spiror. Kanske det är hela klädetiketten som borde reformeras, speciellt om de tropiska dagarna håller i sig sommar efter sommar.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Coronavacciner kommer till Finland nästa år – vårdpersonal och äldre vaccineras först

Sari Ekholm, överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sari Ekholm, överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet.

Institutet för hälsa och välfärd informerade i dag om coronaläget och om hur anskaffningen av coronavacciner till Finland ska ske. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan