|

Mays efterträdare har inlett kampen

NyhetsbildZoom
Andrea Leadsom är en av flera som vill efterträda Theresa May som brittisk premiärminister. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT
Klara, färdiga, gå. Den formella kampen mellan brittiska högerpolitiker om att efterträda Theresa May som ledare för Konservativa partiet – och sannolikt även för landet – är igång.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tio kandidater har anmält intresse för Mays post. Det slutgiltiga beslutet om en vinnare tas av fler än 160 000 partimedlemmar i slutet av juli, efter att kandidaterna bantats ner till två finalister.

Storbritanniens stundande utträde ur EU den 31 oktober tros komma att dominera diskussionerna. Mays efterträdare kommer bara att ha några månader på sig att besluta om man ska försöka ro Mays plan i land och försena utträdet ytterligare – eller kapa banden med EU utan något avtal alls.

Bland kandidaterna finns såväl Andrea Leadsom och Esther McVey som gärna lämnar unionen utan avtal som utrikesminister Jeremy Hunt, som uttryckt att det är ett "politiskt självmord" att försöka driva igenom ett avtalslöst utträde ur EU. Andra kända namn som har sikte på Mays stol är nuvarande inrikesministern Sajid Javid och miljöminister Michael Gove.

Gove anses vara största utmanare till kampens stora favorit, forne utrikesministern Boris Johnson.

– Boris Johnson kommer troligen att vinna valet eftersom han erbjuder Konservativa partiets medlemmar vad de vill ha, en "no-deal brexit", säger Tim Bale, professor i politik vid Queen Mary-universitetet i London.

EU-vännen Sam Gyimah som hoppas på en ny brexitomröstning ångrade sig på måndagen och valde att inte kandidera.

Premiärminister Theresa May sitter kvar på sin stol fram till att en ny partiledare utsetts.

Kommentarer
|

Rory Stewart ute ur leken

Nyhetsbild
Boris Johnson, här fotograferad den 18 juni, är favorittippad att efterträda Theresa May som partiledare för Konservativa partiet. Foto: Vudi Xhymshiti/AP/TT
Efterträdaren till Theresa May kommer inte att heta Rory Stewart. Det står klart sedan Konservativa partiet i Storbritannien på onsdagskvällen höll en tredje utslagsomröstning bland kandidaterna. Störst stöd fick favorittippade Boris Johnson.

Mest läst senaste veckan