|

Kanada bannlyser engångsplast

NyhetsbildZoom
Uppsköljd plast på en strand i Sri Lanka. Nu vill Kanada minska mängden avfall som hamnar i havet. Arkivbild. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Sugrör. Påsar. Bestick. Det är några av de engångsartiklar i plast som Kanada planerar att förbjuda från och med år 2021.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Målsättningen är att reducera mängden skräp och skydda världens hav, förklarar landets premiärminister Justin Trudeau. Men också att underlätta diskussionerna kring det egna köksbordet.

– För att vara ärlig är det som pappa svårt att förklara det här för mina barn. Hur förklarar du att döda valar sköljs upp på stränder runt om i världen, med magarna proppfulla av plast? säger Trudeau.

Engångsplast har under de senaste åren seglat upp som en het global fråga. EU beslutade i mars om ett liknande förbud, som även det ska träda i kraft 2021, och i maj förband sig 180 FN-länder att vidta åtgärder för att drastiskt minska mängden plast som hamnar i haven.

Kommentarer
|

Rory Stewart ute ur leken

Nyhetsbild
Boris Johnson, här fotograferad den 18 juni, är favorittippad att efterträda Theresa May som partiledare för Konservativa partiet. Foto: Vudi Xhymshiti/AP/TT
Efterträdaren till Theresa May kommer inte att heta Rory Stewart. Det står klart sedan Konservativa partiet i Storbritannien på onsdagskvällen höll en tredje utslagsomröstning bland kandidaterna. Störst stöd fick favorittippade Boris Johnson.

Mest läst senaste veckan