|

Tuukka Rask – Bostons nyckel till Stanley Cup

NyhetsbildZoom
Tuukka Rask räddar ett av många skott i årets slutspel. Foto: Scott Kane/AP/TT
Han vaktade båsdörren när Boston vann Stanley Cup 2011. Åtta år senare är målvakten Tuukka Rask den stora nyckelspelaren när Boston kan säkra Stanley Cup-titeln mot St. Louis i en sjunde och avgörande match.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Senaste gången en Stanley Cup-final gick till en sjunde och avgörande match var 2011. Vilka som vann? Boston.

Med i laget fanns spelare som Patrice Bergeron, Brad Marchand och Zdeno Chara. Samtliga är, precis som för åtta år sedan, tongivande i dagens upplaga av Boston som natten till torsdagen, finsk tid, gör upp med St. Louis om Stanley Cup-titeln.

En som inte hade en särskilt framträdande roll i det vinnande laget för åtta år sedan var målvakten Tuukka Rask. Den då 24-åriga finländaren var andremålvakt och fick från båset se Tim Thomas briljera mellan stolparna.

Nu är det annorlunda.

Omutlig i utslagsmatcher

32-åriga Rask har varit slutspelets bästa målvakt och den enskilt största faktorn till att Boston spelar om Stanley Cup-titeln.

Faktum är att när antingen utslagning eller avancemang har stått på spel för Boston i vårens slutspel har Rask varit mer eller mindre omutlig. I de fem matcherna har 32-åringen hållit nollan två gånger och totalt räddat 145 av 149 skott.

I match sex i finalserien mot St. Louis räddade han 28 av 29 skott när Boston vann med 1–5 och tvingade fram en sista, avgörande match. Efteråt hade Bostons tränare Bruce Cassidy en hel drös med lovord att dela med sig av.

– Han har varit fantastisk i det här slutspelet. Om du tittar på sjättematcherna har han varit otrolig i alla. Mot Toronto, mot Columbus och nu mot St. Louis, säger Cassidy till New England Sports Network (NESN).

– Du kan inte säga tillräckligt bra saker om honom. I första slutspelsmatchen mot Toronto var ingen i laget bra. Men förutom det har Tuukka varit vår bästa spelare i slutspelet och vi behöver honom.

Jagar sjunde titeln

Och natten till torsdagen ska en vinnare koras. För St. Louis kan det bli klubbens första Stanley Cup-seger någonsin, medan Boston är på jakt efter sin sjunde.

Skulle det gå vägen för Bostons del är det ingen lågoddsare att det blir Tuukka Rask som utses till slutspelets mest värdefulla spelare.

Stanley Cup-finalen

  • Finalserien avgörs i bäst av sju matcher. Det står 3–3 i matcher.
  • Match 1: Boston – St. Louis, 4–2.
  • Match 2: Boston – St. Louis. 2–3 e. förl.
  • Match 3: St. Louis – Boston, 2–7.
  • Match 4: St. Louis – Boston, 4–2.
  • Match 5: Boston – St. Louis, 1–2.
  • Match 6: St. Louis – Boston, 1–5.
  • Match 7: Boston – St. Louis, 03.00, natten till torsdag 13 juni, finsk tid.
 

Kommentarer
|

Kurri säljer 40 procent av Jokerit till ryskägt nickelbolag – vd:n säger upp sig

Nyhetsbild
Jari Kurri köpte alla Jokerit-aktier i maj och har nu sålt 40 procent av klubben till Norilsk Nickel Harjavalta. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Jokerit tampas med miljonförluster och enligt majoritetsägaren Jari Kurri söker klubben stöd av finländska samarbetspartner.

Mest läst senaste veckan