|

FN: Här är länderna som kränkt arbetsrätten

NyhetsbildZoom
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S), som i går talade under ILO:s årskonferens, föredrar skampåle framför strängare straff. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
FN-organet ILO har publicerat sin svarta lista över länder som kränkt arbetstagares rättigheter. Turkiet, Zimbabwe och Brasilien är några av de utpekade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Internationella arbetsorganisationen (ILO), som just nu håller konferens i Genève, presenterar varje år en lista över länder som har kränkt FN-organets konventioner. I år kommer 24 regeringar att kallas till ILO:s tillsynskommitté för att grillas om sin syn på arbetsrätten, rapporterar Arbetet Global.

Bland annat anklagas Turkiet för att ha kränkt ILO:s kärnkonvention 87, som garanterar rätten till facklig organisering. Sedan kuppförsöket sommaren 2016 har landets regering förbjudit strejker och frihetsberövat fackliga ledare.

ILO har inga formella sanktionsmekanismer. Tanken är att den svarta listan ska fungera som en slags internationell skampåle, men om ett land trots uppsträckningen inte förbättrar sig väntar varken böter eller uteslutning.

Kommentarer
|

Rory Stewart ute ur leken

Nyhetsbild
Boris Johnson, här fotograferad den 18 juni, är favorittippad att efterträda Theresa May som partiledare för Konservativa partiet. Foto: Vudi Xhymshiti/AP/TT
Efterträdaren till Theresa May kommer inte att heta Rory Stewart. Det står klart sedan Konservativa partiet i Storbritannien på onsdagskvällen höll en tredje utslagsomröstning bland kandidaterna. Störst stöd fick favorittippade Boris Johnson.

Mest läst senaste veckan