|

Protester i Moskva – Navalnyj gripen

NyhetsbildZoom
Polis griper en kvinna under protestmarschen i Moskva, där bland annat den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har gripits. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Omkring hundra personer har gripits under en protestmarsch i centrala Moskva, uppger organisationen OVD-Info. Bland de gripna finns oppositionspolitikern Aleksej Navalyj, enligt hans talesperson.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Slagord som "Skäms!" och "Stoppa polisens terror!" haglar på Moskvas gator, där demonstranter kräver att de poliser som var inblandade i gripandet av den ryske journalisten Ivan Golunov ställs till svars. Demonstrationen, som inte har tillstånd från myndigheterna, har samlat hundratals, många av dem klädda i t-shirtar som uttrycker stöd för Golunov.

Omfattande protester

Golunov, som anklagades för narkotikabrott, släpptes ur sin husarrest i tisdags efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet. Polisen har hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – har sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av brist på bevis", skrev inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande i samband med att journalisten släpptes.

"En liten seger"

En av dem som gått ut på gatan i Moskva är 15-årige Jegor, som bär en Golunov-t-shirt.

– Det som hände Ivan Golunov händer varje dag över hela landet. Många fall av narkotikabrott påminner om det här, säger han i ett tal inför protestmötet.

– Det är tur att Ivan släpptes, men det är en liten seger. Vi har inte vunnit striden, fortsätter han.

Även i Rysslands andra stad S:t Petersburg har omkring hundra personer samlats i centrum. De kräver att myndigheterna släpper personer som man anser har gripits på godtyckliga grunder, däribland historikern Jurij Dmitrijev.

Den ryske oppositionsaktivisten Alexej Navalnyj har gripits under protester i Moskva. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Kommentarer
|

Egyptens tidigare president död – dog av hjärtattack

Nyhetsbild
Muhammad Mursi får sin dom efter en av de rättegångar där han stod åtalad. Bilden togs i juni 2016. Foto: Amr Nabil/AP/TT
Egyptens tidigare president Muhammad Mursi avled av en hjärtattack, uppger statlig egyptisk tv som hänvisar till en sjukhuskälla.

Mest läst senaste veckan