Totalt har närmare tusen deltagare runtom i Finland kämpat för att visa sina kunskaper i att hantera en timmerbil med kran. Nu återstår endast sex kvinnor och tio män som ska tävla mot varandra i Finalen.

Anssi Alasaari, vd för Alucar.

Målet med tävlingen är att få den snabbaste lasttiden med så få straffpoäng som möjligt. Evenemanget börjar klockan 11 med kvinnornas final som första anhalt. Tävlingen ordnas på Alucars område i Maxmo. Anssi Alasaari, vd för Alucar, berättar att de slår två flugor i en smäll när de ordnar evenemanget hos dem.

– Alucar firar 35-årsjubileum i år, vi kombinerar det här med det. Deltävlingarna har ordnats på 20 orter innan. Vi och 10 andra samarbetspartners har följt med tävlingskaravanen. Huvudpartner är Volvo som lastbilstillverkare och Hiab som levererar timmerkranar. Den finalen brukar arrangeras på mässor eller större branschevenemang. För ett par år sedan när vi hade vår personal på plats fick våra anställda en idé: vi måste arrangera det här på Alucars bakgård. Det var startskottet på den här planeringen, säger Alasaari.

Freddi Smulter.

Förutom själva tävlingen kommer även publiken få ta del av pausprogram där två starka män ska visa vem som är den bästa på att hugga ved. Det mångfaldigt belönade världsmästaren i bänkpress Fredrik Smulter tävlar mot skidlegenden Juha Mieto. Efter pausprogrammet är det männens tur att tävla i finalen. Under evenemanget serveras soppa och kaffe. Alasaari berättar att Alucar försöker få folk utanför branschen att bekanta sig med deras verksamhet. Speciellt skulle de vilja se ungdomar på plats.

– De får information om vad som händer i branschen och hurdana jobb som finns. Alla är välkomna dit. Vi vill gärna visa vad vi gör och hur man använder våra produkter, säger Alasaari.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.