|

Podden Queerents | Avsnitt 5: Pride är ett uppror

Pride är ett uppror, men det måste också få vara fest. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Pride är ett uppror, men det måste också få vara fest.

I veckans avsnitt av Queerents pratar Olivia och Catzo om Stonewallupproren som startade priderörelsen, om Vasa Pride och vikten av att ordna regnbågsfestivaler på mindre orter och om mens, förstås.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Grattis Vasa, äntligen fick ni tillbaka pridefestivalen! I en hel vecka har det ordnats evenemang riktade till hbtiq-folket och andra intresserade runtom i staden. Och i dag, på lördagen, blir det grande finale: paraden.

Det sägs att den första prideparaden ordnades ett år efter Stonewallupproren, alltså i juni 1970. Stonewallupproren är en av orsakerna till att en enad gayrörelse startade. Redan före det fanns det visserligen olika grupperingar som jobbade för hbtiq-personers rättigheter, men i och med upproren kom kampen närmare den vanliga människan. Majoriteten började ställa sig bakom minoriteten.

Vi är inte klara ännu, det finns mycket att göra för att synliggöra och få hbtiq-personer att känna sig som en del av samhället. Men trots att kampen inte är över är det viktigt att fira framgångarna. Därför är pride lika delar fest och kamp. Vi måste få ta en paus från upproret och sätta oss ner och fundera på vart vi kommit. Vi behöver också få känna oss delaktiva i en gemenskap, det är en otroligt viktig del av pride.

Men vi får aldrig, aldrig glömma varifrån vi kommer. Vi får inte bli historielösa.

Annons
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Jägare sköt terrängcyklist som dog på platsen

Arkivbild. Två personer har dött i samband med jakt inom en vecka.
Foto: Shutterstock/SPT

Arkivbild. Två personer har dött i samband med jakt inom en vecka.

En jägare misstänks för grovt dödsvållande efter att ha skjutit en terrängcyklist i Urho Kekkonens nationalpark i Lappland.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan