|

Svenska VM-stjärnan om sjukdomen: "Folk borde veta"

Hedvig Lindahl, som har hudsjukdomen vitiligo, måste vara extra försiktig i solen under fotbolls-VM. Zoom
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hedvig Lindahl, som har hudsjukdomen vitiligo, måste vara extra försiktig i solen under fotbolls-VM.

Franska Rivieran bjuder på sol och värme. Efterlängtat för vissa i det svenska landslaget, tuffare för andra. Hedvig Lindahl har hudsjukdomen vitiligo.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På Instagram har Sveriges målvaktsstjärna Hedvig Lindahl publicerat en video där hon smörjer in sina armar med solskyddsfaktor. Inget speciellt med det, egentligen.

Men för Lindahl är det extra viktigt att skydda sig mot solen i Nice, vilket hon ville uppmärksamma.

– Jag fick lite feeling där och då. Jag kände att det här borde folk veta, vad jag håller på med innan jag ska ut i solen. Det är inte bara att gå ut i solen för mig, jag behöver smörja in hela kroppen och sedan har jag på mig solhatt och solglasögon och långärmat och allt möjligt, Lindahl.

Hon har gjort det tidigare, passat på att under mästerskap lyfta fram sin hudsjukdom, vitiligo, som gör att hon inte har något pigment kvar på större delen av kroppen.

Annons
– Det är väldigt många som lider där ute, upp till två procent av världens befolkning har sjukdomen, säger Lindahl.

För henne blir det också en utmaning på fotbollsplanen. På söndag väntas soligt väder i Nice när Sverige möter Thailand på eftermiddagen.

– Självklart blir det lite annorlunda för mig. Jag behöver tänka på den grejen också så att jag inte bränner sönder mig, säger Lindahl

– Men jag har bra grejer som håller länge, trots att jag svettas. Och så brukar jag fylla på i halvtid.

Lindahl varnar för motståndarnas kontringsspel trots Thailands brakförlust mot USA.

– Ett lag som förlorat med 13–0 vill inte göra det igen. Man vill aldrig vara det laget som spelar mot dem som nyss har förlorat med 13–0, för man vet att de kommer göra en mycket bättre match.

Reaktionerna på Instagram-inlägget om hudsjukdomen har varit fina.

– Det verkar ha gått hem, folk tyckte om det. Egentligen var budskapet att oavsett hur vi ser ut så ska vi tycka om den vi är. Jag har varit ute många gånger i de här miljöerna och mått dåligt av blickar och så, men nej, där är jag inte nu. Och dit kan alla komma.

Vitiligo

  • Vitiligo är en hudsjukdom som innebär fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden, som gör de drabbade områdena vita.
  • Sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst, men oftast i tonåren. De vanligaste ställena för pigmentförändringarna är runt munnen, ögonlocken, armhålor, händer, fötter, armbågar, knän och genitalt.
  • Fläckarnas utbredning ökar oftast sakta under årens lopp.
  • Källa: Svenska vitiligoförbundet
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Fiaskot i Jakobstad – VPS totalt utspelade av Jaro: "De var överallt och det kom som en chock"

Senast VPS har släppt in sex mål i en seriematch torde vara ligasäsongen 2008. Då förlorade laget med 6–1 mot TPS.
Foto: Toni Finell

Senast VPS har släppt in sex mål i en seriematch torde vara ligasäsongen 2008. Då förlorade laget med 6–1 mot TPS.

VPS var inte förberedda på den anstormning Jaro bjöd på direkt från start. 3–0 i ryggen efter tjugo minuter något laget inte klarade att återhämta sig från och siffrorna blev till slut riktigt fula.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan