|

Oro för pressfriheten i Tjeckien

NyhetsbildZoom
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis har kallat tjeckiska tv-journalister för "ett korrupt gäng". Nu finns oro över att populistpartier får stort inflytande över statliga medier i landet. Arkivbild. Foto: Francisco Seco/AP/TT
Oberoendet för offentliga medier i Tjeckien hotas när populistpolitiker tar kontrollen, varnar journalister och mediedebattörer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Parlamentet väntas till styrelsen för nyhetsbyrån CTK utse Michal Semin, som bland annat har hävdat att 11 september-attackerna i USA 2001 kan ha iscensatts av amerikanska makthavare.

Semin har nominerats av det högerpopulistiska partiet SPD. I styrelsen för CTK kan han få sällskap av Petr Zantovsky, som inte har något emot att nyhetsbyrån publicerar material från den ryska statsstyrda nyhetskanalen Sputnik. Zantovsky har nominerats av den populistiska Ano-rörelsen, som leds av premiärminister Andrej Babis.

De två partierna kan få fem platser av de sju i CTK:s styrelse, som utser chefer och fattar avgörande beslut. Nästa år ska parlamentet utse nya styrelser för de statliga radio- och tv-bolagen.

– Med tanke på parlamentets nuvarande sammansättning finns det avsevärd risk att styrelserna blir politiserade och offentliga medier faller offer för politisk makt, säger Adam Cerny, ordförande för det tjeckiska journalistförbundet.

Kommentarer
|

Misstänkt gömde sig i hemlig bunker i tre år

Nyhetsbild
Polisens utredare undersöker bunkern i skogen någon mil från staden Wasau i Wisconsin. Foto: WSAW-TV/AP/TT
I februari 2016 försvann Jeremiah Button, 44 år. Det var då bara några veckor tills han skulle ställas inför rätta för sexbrott mot barn och barnpornografibrott i USA. I över tre år gömde han sig i en egentillverkad bunker.

Mest läst senaste veckan