|

Protestledare släppt ur fängelse

NyhetsbildZoom
Joshua Wong. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT
Protestledaren Joshua Wong har släppts ut ur fängelset i Hongkong. Han säger att Hongkongs högsta politiska ledare, Carrie Lam, bör avgå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Hon kvalificerar inte längre till att vara Hongkons ledare. Hon måste ta på sig skulden och avgå, hållas ansvarig och stiga åt sidan, säger Wong.

22-årige Joshua Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, där demonstranterna emotsatte sig inskränkningar i det lokala valsystemet. Han har suttit i fängelse i två omgångar.

I en dryg vecka har Hongkongborna protesterat efter att ett nytt lagförslag presenterats. Lagförslaget, som nu skjutits på obestämd framtid, skulle möjliggöra att brottsmisstänkta personer kan utlämnas till Kina för rättegång. Proteströrelsen har under den gånga veckan utvecklats till att handla om ett allmänt missnöje med de styrande.

Den frisläppte Wong uppmanar demonstranterna till fortsätta protester och civil olydnad.

– När jag satt i fängelset såg jag Carrie Lam som grät i direktsänd tv. Allt jag kan säga är att, när hon fällde tårar var det samtidigt Hongkongbor som blödde i Admiralty, säger Wong och hänvisar till det område i staden där polisen i onsdags sköt gummikulor mot demonstranterna.

Kommentarer
|

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Nyhetsbild
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT
Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Mest läst senaste veckan