|

Tidigare Uefa-chefen Platini gripen – utreds för VM 2022

NyhetsbildZoom
Michel Platini misstänks för korruption. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Förre Uefa-ordföranden Michel Platini har gripits misstänkt för korruption i samband med att Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Korruptionsmisstankarna har varit stora ända sedan den 2 december 2010 då Ryssland tilldelades VM 2018 och Qatar VM 2022.

På tisdagen tog misstankarna ny juridisk fart då Michel Platini, tidigare Uefa-ordförande och EM-guldmedaljör (1984) som spelare, greps av fransk polis misstänkt för korruption i samband med att Qatar fick VM.

Den 63-åriga fransmannen var tidigare ordförande för Europeiska fotbollsförbundet (2007–2015), men har varit avstängd från all fotbollsrelaterad verksamhet de senaste åren. Han ska förhöras av fransk polis kring utdelningen av mästerskapet, som redan har bevisats involvera mutor.

VM i Qatar har omgärdats av skandaler. I juni 2017 presenterade tyska Bild Zeitung delar av en hemligstämplad rapport som visade hur värdnationen mutade sig till VM.

Dessutom har emiratet vid Persiska viken i Mellanöstern kritiserats för bristande mänskliga rättigheter. Ett stort antal gästarbetare från andra asiatiska länder har dött i arbetet med nya arenor, något som Independent uppmärksammade på nytt för två veckor sedan.

Michel Platini spåddes efterträda Sepp Blatter som Internationella fotbollsförbundet, Fifas, ordförande innan båda drogs in i en stor korruptionshärva 2015. Både Platini och Blatter stängdes av i flera år och lämnade sina poster, bland annat efter en olaglig penningtransaktion på motsvarande cirka 1,7 miljoner euro mellan pamparna.

När Qatar tilldelades VM, som ska arrangeras i november–december om tre år, var Platini och Blatter Uefa- respektive Fifa-ordförande.

Kommentarer
|

Jakten har börjat – VPS tog säsongens första seger

Nyhetsbild
Segervrålet. Jesper Engströms inlägg som Eero-Matti Auvinen nickade in på tilläggstid innebar VPS första seger på över ett år. Foto: Linus Lindholm
En över ett år lång ökenvandring är över och VPS är igen ett vinnande lag. "Den här segern kom inte med tur. Den kom genom stenhårt arbete", säger VPS tränare Christian Sund.

Mest läst senaste veckan