|

Uppgifter: Frankrikes expresident ställs inför rätta

NyhetsbildZoom
Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy. Arkivbild. Foto: Ian Langsdon/AP/TT
Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har förlorat sitt sista möjliga överklagande och ska därför ställas inför rätta för misstankar om maktmissbruk och korruption, uppger källor med insyn i rättsprocessen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den högsta domstol i landet som kan ta ställning till överklagandet beslutade på tisdagen att det är motiverat med en rättegång mot Sarkozy, hans advokat Thierry Herzog samt den tidigare domaren Gilbert Azibert, uppger källorna. Rättegången väntas börja inom några månader.

Sarkozy, som var president 2007–2012, anklagas för att tillsammans med Herzog ha konspirerat om att erbjuda en Azibert ett välbetalt jobb i Monaco i utbyte mot insiderinformation om ett annat korruptionsmål mot Sarkozy, som rörde illegal finansiering av hans presidentvalkampanj 2007.

Utredare hade buggat Sarkozys telefoner efter tidigare anklagelser om att han låtit den dåvarande libyska regimen bekosta hans valkampanj. Det var under inspelningen av de samtalen som Sarkozy hördes prata om det andra korruptionsmålet, där han misstänktes ha tagit emot olagliga kampanjbidrag från L'Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt.

Sarkozy friades 2013 från misstankarna om kampanjfinansieringen 2007. Han har också pekat på att Azibert aldrig fick jobbet i Monaco och att han själv därför inte bör ställas inför rätta.

Kommentarer
|

Storbritannien och EU har enats om brexituppgörelse – Johnson: Säker på att avtalet ratificeras

Nyhetsbild
Efter dagar av sena förhandlingar har EU och Storbritannien nu enats om hur Storbritannien ska lämna unionen. Premiärminister Boris Johnson hade lovat att föra Storbritannien ut ur EU före den 31 oktober, med eller utan ett avtal. Foto: LK/Andrew Matthews
EU och Storbritanniens regering har nått en uppgörelse om brexit. "När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!", skriver EU:s Jean-Claude Juncker. "Vi har ett fantastiskt nytt avtal", kommenterar premiärminister Boris Johnson.

Mest läst senaste veckan