|

Johnson–Hunt i matchen om att efterträda May

NyhetsbildZoom
Det blir utrikesminister Jeremy Hunt som ställs mot Boris Johnson i slutstriden om partiledarposten. Foto: Matt Dunham, Frank Augstein/AP/TT
Utrikesminister Jeremy Hunt ställs mot favorittippade Boris Johnson när Konservativa partiets medlemmar till slut ska avgöra ledarskapsstriden. Det står klart sedan miljöminister Michael Gove slagits ut i den andra av torsdagens interna omröstningar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En efter en har kandidaterna försvunnit från det tiohövdade startfältet i de senaste veckornas omröstningar och hittills har processen bjudit på få överraskningar. Med god marginal till närmaste konkurrent har Boris Johnson, som fått smeknamnet BoJo, gång på gång kammat hem flest av de 313 partirösterna.

I torsdagens andra interna omröstning fick miljöminister Michael Gove kasta in handduken efter att ha lyckats samla 75 röster. Tvåan, utrikesminister Jeremy Hunt, skrapade ihop 77 medan Johnson med 160 röster ökade sitt favoritskap ytterligare inför slutronden.

Turné och tv-debatter

Därmed står det klart att det blir Johnson och Hunt som gör upp i den sista tungviktsmatchen om att efterträda Theresa May. För slutkandidaterna väntar nu en landsomfattande turné och två tv-sända debatter, innan Konservativa partiets 160 000 medlemmar i slutet av juli röstar om vem som blir partiledare tillika Storbritanniens premiärminister.

Under torsdagens första omröstning slogs inrikesministern Sajid Javid ut.

"Ser fram emot"

Att det blir just Johnson och Hunt som gör upp innebär att medlemmarna får en tydlig valfråga att ta ställning till: Johnson kan tänka sig att lämna EU utan avtal, medan Hunt har byggt sin kampanj på löftet om att återuppta förhandlingarna med unionen och om nödvändigt skjuta fram Storbritanniens utträde.

"Jag ser fram emot att resa runt i Storbritannien och förklara min brexitplan, förena vårt land och skapa en ljusare framtid för oss alla", twittrade Hunt efter omröstningen. 

Johnson mot Hunt

  • Boris Johnson, 55, tidigare utrikesminister och borgmästare i London. Hårdför brexitör som kan tänka sig lämna EU med eller utan avtal.
  • Jeremy Hunt, 52, utrikesminister. Ville ursprungligen inte lämna EU. Vill nu lämna, men med nytt avtal.
  • Källor: AFP och Reuters
 

Kommentarer
|

Han dödade och grävde ner sin familj i trädgården – nu är den franska familjemördaren fast

En av Frankrikes mest jagade män har gripits – efter åtta år på rymmen.

Mest läst senaste veckan