|

Svenska OS-hjälten vet hur man sänker USA: "Våga spela fotboll"

NyhetsbildZoom
Lisa Dahlkvist fick fira en avgörande straff mot USA i OS i Brasilien 2016. Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Uttåget mot Sverige i OS 2016 sitter fortfarande som en tagg i hjärtat på amerikanska stjärnanfallaren Christen Press. Något som gör minnet av kvartsfinalen i Brasilia än mer ljuvt för svenska mittfältaren Lisa Dahlkvist.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

USA är storfavorit när Sverige tar sig an stornationen i sin sista gruppspelsmatch i VM i kväll – trots att det blev svensk seger senast länderna möttes i ett mästerskap.

Så hur gör man för att sänka stornationen? Lisa Dahlkvist har svaret.

– Man måste vara inställd på att springa mycket och lägga ner ett otroligt jobb i försvarsspelet. Dessutom måste man ta vara på tillfällena som ges i anfallsspelet, våga spela fotboll och inte bara slå bort passningar när man vinner bollen, säger den 32-åriga mittfältaren.

Å ena sidan har hon hunnit vänja sig vid livet utanför det svenska landslaget. Det har ändå hunnit gå nästan två år sedan hon fick beskedet av Peter Gerhardsson att hon inte ingick i den nytillträdda förbundskaptenens framtidsplaner. Å andra sidan är det en ovan situation så till vida att sommarens mästerskap är det första sedan 2007 där Dahlkvist inte är en del av Sveriges spelartrupp.

Den värsta besvikelsen har lagt sig sedan lång tid tillbaka.

– Det har gått så pass lång tid så på det sättet är det inte längre jobbigt att jag inte är med. Jag har accepterat det, nu är det andra som är där och som gör det väldigt bra. Det är så det är i fotboll. Jag har varit med om så otroligt mycket och fått vara med om massa framgångar som är roliga att blicka tillbaka på. Det känns bra i fotbollssjälen, säger Dahlkvist.

Samma känsla delade inte USA:s Christen Press när det senaste mästerskapsmötet med Sverige kom på tal på onsdagens presskonferens.

– Trots att det har gått tre år sedan den där matchen … Man glömmer inte smaken av ett misslyckande, säger stjärnanfallaren bittert om kvartsfinalen i Brasilia där Lisa Dahlkvist avgjorde straffläggningen med matchens sista spark.

Dahlkvist medger att det inte direkt är något som förtar hennes glädje när hon får höra om hur djupt inne amerikanskans besvikelse fortfarande sitter. Snarare tvärtom.

– Det är kul så klart. Det är många som har känslor kring den matchen, både spelare och folk man möter. Bara när någon frågar hur det var att spela den och jag berättar om straffen ... Då får de jag träffar gåshud på armarna. De minns exakt vad som hände och alla har sin egen historia runt matchen, säger Dahlkvist.

– Sedan har vissa andra tråkiga minnen och det är ganska skönt att vara på den sidan där man får känna glädje och stolthet över den matchen.

Dahlkvist fick tio år i landslaget, upplevde fem mästerskap – och, inte minst, symboliserade Sveriges OS-succé i Brasilien som slutade med en silvermedalj. Fler landslagsminnen än så blir det nog inte.

– Nej, det tror jag inte. Och det känns bra och kul att få följa landslaget på håll i stället.

Om Peter Gerhardsson ringer och undrar om du vill vara med till höstens EM-kval – vad svarar du då?

– Svårt att säga. Skulle jag prestera bra och de vill ha med mig, och det är ett bra tillfälle för mig i övrigt, så skulle jag så klart tacka ja. Det är ändå landslaget. Men jag ser inte framför mig att de skulle ringa mig.

VM-mötet mellan Sverige och USA sänds i Yle 2 och på Arenan med start 21.40 i kväll.

Lisa Dahlkvist

  • Född: 6 februari 1987 (32 år).
  • Position: Mittfältare.
  • Landskamper/mål: 132/11.
  • Mästerskap: EM 2009, VM 2011, EM 2013, VM 2015, EM 2017.
  • Familj: Frun Jessica, dottern Penny (tre år) och en nyfödd, sex dagar gammal, ännu ej namngiven dotter.
 

Kommentarer
|

Roma ber om ursäkt – efter ny rasismskandal

Nyhetsbild
Sampdorias Ronaldo Vieira, till vänster, blev utsatt för rasism när Roma kom på besök på söndagskvällen. Foto: Simone Arveda
En ny rasistskandal i Serie A. Sampdorias Ronaldo Vieira utsattes för apljud och burop i söndagens möte med Roma – som nu går ut med en offentlig ursäkt.

Mest läst senaste veckan